Premium Lock De Europese schatkist moet koste wat kost vol

29 mei 2018Leestijd: 4 minuten
Hans van den Hurk

Als groot criticaster van Europese belastingharmonisatie kon ik geen ‘nee’ zeggen tegen een uitnodiging om met EU-commissaris van Fiscale Zaken Pierre Moscovici in debat te gaan over wat ‘fair taxation’, eerlijke belastingheffing, betekent in Europa. Vooral de schatkist in Brussel moet voller.

Helaas was ik er niet alleen. Voor dat debat waren ook uitgenodigd het Franse Europarlementslid Alain Lamassoure en de directeur belastingzaken van de Oeso, Pascal Saint-Amans. Graag had ik een vol uur alleen met Pierre Moscovici gehad, want ik had veel vragen voor hem.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het debat begon trouwens ruim een kwartier te laat, omdat Moscovici niet eerder weg kon uit een persconferentie waar hij mocht uitleggen dat landen als Nederland nog steeds veel te weinig voortgang boeken bij het bestrijden van ongewenste fiscale structuren. Hij glom van trots toen hij het vertelde.

Meer geld naar de Unie?

Voor het debat begon, mochten we allemaal een punt inbrengen waarover gedebatteerd zou worden. Lamassoure begon. Zijn eerste woorden brachten me direct in opperste verwarring. Zat ik in het verkeerde debat? Hij zei zich zorgen te maken over het budget van de Europese Unie.

Er moest meer geld naar de Unie, wilde die haar taken verder adequaat kunnen uitoefenen. Wat dat met eerlijke belastingheffing van doen heeft? En een liberaal die pleit voor meer overheid en voor meer geld voor de overheid. Zo zout heb ik het nog nooit gegeten.

Moscovici mocht als tweede aan het woord. Hij was vrij duidelijk. Voor het einde van zijn termijn –eind 2018 –  moet de nieuwe vennootschapsbelasting van de Europese Unie – CCCTB – zijn geaccepteerd door alle lidstaten.

  De lidstaten mogen wel zelf de tarieven blijven vaststellen, zolang ze niet lager zijn dan 25 procent.

Want alleen zo zou er een belastingsysteem komen dat eerlijk en afgewogen is, en dat iedere mogelijkheid dat bedrijven slimme structuren gebruiken om geld naar landen buiten de Unie te sluizen, zijn afgekapt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw