Minder aftrek

Goede doelen vrezen lagere giften door Rutte III

24 november 2017Leestijd: 3 minuten

De fiscale aftrek van giften wordt deze kabinetsperiode versoberd. Net als andere aftrekposten zijn giften uiteindelijk alleen nog maar aftrekbaar tegen het nieuwe basistarief van 37 procent. Goede doelen maken zich zorgen.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Vooral hogere inkomens, die relatief vaak gebruik maken van de giftenaftrek, zullen de gevolgen daarvan ondervinden. Nu mogen zij giften in beginsel aftrekken tegen 52 procent.

Een rekenvoorbeeld: iemand die het toptarief in de inkomstenbelasting betaalt en 5.000 euro doneert aan een goed doel met een zogeheten ANBI-status, heeft nu een fiscaal voordeel van 2.600 euro. Dat gaat straks omlaag naar 1.850 euro, 750 euro minder.

Meer geven door aftrek

Goede doelen willen niet dat mensen minder geld geven als de aftrek versoberd wordt. ‘Wij staan voor een goede werking van de giftenaftrek en willen graag dat de maximale aftrekbaarheid van giften gehandhaafd blijft. Wij wachten de uitwerking van de plannen af,’ reageert directeur Gosse Bosma van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland.

Zo’n 40 procent van de mensen die gebruik maken van de giftenaftrek zegt ‘daadwerkelijk meer te geven door deze regeling’, staat in een in opdracht van het vorige kabinet opgestelde evaluatie van de giftenaftrek.

LAATSTE NIEUWS UIT DE KAMER

 

> Voordeel culturele gift structureel

 

Het fiscaal voordeel dat giften aan culturele goede doelen moet stimuleren, wordt  structureel. Dat heeft een meerderheid in de Tweede Kamer deze week besloten. Het nieuwe kabinet wilde het voordeel slechts met een jaar verlengen, tot 1 januari 2019.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stelde voor de zogeheten culturele multiplier te verder te verlengen en kreeg daarvoor voldoende steun van de Kamer. Donateurs van culturele ANBI’s hebben extra giftenaftrek. Ze mogen 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

 

> Kritiek op fraudegevoeligheid

 

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) was deze week overigens kritisch over de giftenaftrek. Zo is er geen ‘contra-informatie beschikbaar voor de controle van in aftrek gebrachte giften’. De post wordt bij de aangifte vaak fout ingevuld.

Hij wees er ook op dat uit een recente evaluatie bleek dat de giftenaftrek fraudegevoelig is. Door het ontbreken van informatie zijn ‘toezicht en handhaving arbeidsintensief’.

 

Kosten: 362 miljoen

Dat doen ze, omdat ze weten dat ze een deel van het geld terugkrijgen.  De overheid betaalt zo mee aan de giften. De aftrekpost kost de schatkist dit jaar 362 miljoen euro, zo blijkt uit de bijlagen bij de Miljoenennota.

Nederlanders geven jaarlijks circa 2 miljard euro aan goede doelen. Niet al dat geld is aftrekbaar of wordt ook echt afgetrokken. Naar schatting 850 miljoen euro worden wel opgevoerd in aangiftes. Vermogende mensen en ouderen maken verhoudingsgewijs veel gebruik van de giftenaftrek.

Verantwoordelijkheid

‘Wij vinden dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft om geven aan goede doelen en het doen van vrijwilligerswerk te ondersteunen en verder te versterken,’ vindt Gosse Bosma.

De versobering van de aftrekposten is onderdeel van het plan van het nieuwe kabinet om een ‘sociale vlaktaks’ in te voeren, een stelsel met nog maar twee belastingtarieven voor werkenden.

De versobering van de aftrek raakt alle aftrekposten, variërend van de hypotheekrente tot de betaalde partneralimentatie.

Soorten giften

De fiscus maakt een onderscheid tussen periodieke giften (vastgelegd, gedurende minimaal vijf jaar) en ‘gewone’ giften. Voor die laatste geldt een drempel van 1 procent van het ‘drempelinkomen’, en er geldt een maximum voor het totaal aan giften van 10 procent van het drempelinkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.