Premium Lock Kijk uit met fiscaal trapezewerk alimentatie

16 november 2017Leestijd: 4 minuten

De versobering van aftrekposten raakt deze kabinetsperiode tienduizenden mensen die alimentatie betalen en ontvangen. Juristen vrezen dat het tot rechtszaken gaat leiden. Valt er een list te verzinnen om de fiscale gevolgen te verzachten?

Aftrekposten zijn, zoals inmiddels bekend is, in de loop van deze kabinetsperiode alleen nog aftrekbaar tegen het nieuwe lage tarief in de inkomstenbelasting van 37 procent.

Dat raakt vooral hogere inkomens, die kosten zoals partneralimentatie nu nog tegen het hoge tarief van 52 procent mogen aftrekken. Iemand met een inkomen van 85.000 euro die 15.000 euro partneralimentatie betaalt, ziet het fiscaal voordeel door de plannen van het kabinet dalen van 7.800 tot 5.550 euro.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Subsidie

Natuurlijk kun je ook heel anders tegen dit probleem aankijken: door het verlagen van de aftrekpost wordt – scherp gesteld – de fiscale subsidie voor mensen die gescheiden zijn, verlaagd.

Dat geldt komende kabinetsperiode overigens voor meer groepen, zoals  mensen die geld geven aan goede doelen, huiseigenaren met een hypotheek en mensen die zich bijscholen.

In ruil voor de verlaging van de aftrek dalen de tarieven, maar voor mensen die zwaar leunen op een aftrekpost, weegt die tariefsverlaging niet op tegen het financieel nadeel van de lagere aftrek.

Wegbelast

Bij het vaststellen van de alimentatie wordt rekening gehouden met de draagkracht van de betaler. Advocaten gaan ervan uit dat betalers de rechter zullen vragen deze te verlagen als de aftrek daalt.

Het beperken van aftrekposten tot het lage tarief levert de schatkist in 2021 713 miljoen euro op, meldt het kabinet. Daarvan is 43 miljoen euro afkomstig van de beperking van de aftrek van alimentatie.

De ex-partner houdt door zo’n aanpassing netto minder over. Zij (de ontvanger is meestal een vrouw) moest over de ontvangen alimentatie al belasting betalen. Dat blijft zo.

Door de alimentatie stijgt haar inkomen, en daalt het recht op toeslagen en heffingskortingen fors. Ook moet een hogere bijdrage voor de Zorgverzekeringswet worden betaald.

Dat is allemaal al bekend, maar het kan geen kwaad om de effecten nog eens op een rij te zetten. Stel dat de ontvanger 20.000 euro verdient en van haar ex 15 mille partneralimentatie krijgt. Dan houdt hij of zij van dat extra bedrag volgens berekeningen van financieel experts netto iets meer dan 4.000 euro over. Een groot deel wordt wegbelast.

Kwijtscheldingen

Als zij ook twee kinderen heeft, verliest ze nog eens 1.000 euro aan kindgebonden budget, de toeslag voor arme ouders, en blijft er van de 15.000 euro alimentatie iets meer circa 3.000 euro netto over – 20 procent van het oorspronkelijke bedrag.

En dan hebben we de negatieve invloed op de kinderopvangtoeslag – afhankelijk van het aantal uren in de opvang, maar al gauw 1.000 euro per jaar – en op gemeentelijke regelingen en kwijtscheldingen nog niet meegenomen.

Kinderalimentatie

Zo bezien is het niet vreemd dat her en der wordt nagedacht over ontsnappingsroutes. Als er kinderen zijn, kan het volgens financieel experts aantrekkelijk zijn om in overleg met de ex de partneralimentatie te verlagen en de kinderalimentatie te verhogen. (Alleen voor abonnees: nog 425 woorden)

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw