‘Noord-Korea bereidt rakettest voor, kan westkust Amerika raken’

06 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een tv-scherm in Seoul - Foto: AFP

Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is bezig met de voorbereiding van een test met een langeafstandsraket. Noord-Korea zelf denkt dat de raket de westkust van de Verenigde Staten kan raken.

Dat meldt althans het Russische persbureau RIA op last van de Russische parlementariër Anton Morozov. Hij zou begin deze week Pyongyang hebben bezocht.

‘Ze bereiden nieuwe testen voor met een langeafstandsraket. Ze hebben ons zelfs wiskundige berekenen gegeven waarmee ze denken te bewijzen dat de raket de westkust van de Amerikanen kan raken,’ zou Morozov volgens het persbureau hebben gezegd.

‘Voor zover wij hebben begrepen, zijn ze ook van plan om in de zeer nabije toekomst nog een langeafstandsraket te lanceren. Bovendien is hun stemming over het algemeen nogal strijdlustig,’ aldus Morozov.

‘Heel Alaska’

Begin juli erkende het Pentagon al dat Noord-Korea met succes een langeafstandsraket lanceerde. De raket zou intercontinentale afstanden kunnen overbruggen, waarmee de Noord-Koreaanse dreiging opnieuw toeneemt. Het risico van een conflict met de Amerikaanse president Donald Trump is hiermee toegenomen. De Amerikaanse regering vreest voor een mogelijke aanval op de dichtbevolkte Amerikaanse westkust. Noord-Korea zelf kwam toen met de dreigende verklaring dat de raket – volgens het regime een intercontinentale ballistische raket (ICBM) – het Amerikaanse vasteland zou kunnen bereiken en ‘heel Alaska kan raken’, een lezing die Amerikaanse experts onderschreven.

Ironisch genoeg gebeurde het op the 4th of July – de dag waarop de Amerikanen hun onafhankelijkheid en vrijheid vieren. Direct werd vermoed dat dit geen toeval kon zijn. Het isolationistische land vuurde eerder al raketten af op deze speciale dag.

In augustus werd tevens een ballistische raket afgevuurd, die een afstand van 2.700 kilometer aflegde en een hoogte van 550 kilometer bereikte. De raket vloog over Japan heen en brak vervolgens in drie stukken.

Nucleaire ontwikkeling

Noord-Korea werkt al tijden aan de ontwikkeling van een ICBM met kernkoppen, met de capaciteit om de Westkust van de Verenigde Staten te raken en slaat waarschuwingen van andere landen steevast in de wind.

Daarnaast wil de regering van Kim Jong-un ook middellangeafstandsraketten ontwerpen die Amerikaanse bases in de Stille Oceaan kunnen bereiken. Dictator Kim Jong-un dreigde eerder al met het Amerikaanse eiland Guam als mogelijk doelwit.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!