buitenland

Trump en Kim Jong-un op ramkoers: ‘Preventieve aanval dreigt’

14 april 2017Leestijd: 2 minuten

De spanning rond een mogelijke nieuwe kernproef van de Noord-Koreanen loopt verder op. De Verenigde Staten zouden een preventieve aanval voorbereiden op het stalinistische bewind van Kim Jong-un.

Zodra de Amerikanen ervan overtuigd zijn dat de Noord-Koreanen een nieuwe kernproef gaan uitvoeren, zal Amerika toeslaan, schrijft de Amerikaanse tv-zender NBC, op basis van bronnen bij de geheime dienst.

Speciale commando’s op de grond

Om die reden zouden er twee Amerikaanse schepen vlak bij het Koreaanse schiereiland zijn gestationeerd. De schepen, op zo’n 500 kilometer van een Noord-Koreaanse nucleaire testlocatie, zijn bewapend met Tomahawk-raketten – dezelfde projectielen die vorige week werden afgeschoten op een luchtmachtbasis in Syrië. Die 59 raketten waren een vergelding voor de vermeende gifgasaanval van de Syrische president Bashar al-Assad.

Volgens NBC kan een Amerikaanse aanval op Noord-Korea gepaard gaan met raketten en bommen, cyberoperaties en speciale commando’s op de grond. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, wil niet inhoudelijk reageren. Het laat weten ‘geen commentaar te geven op toekomstige operaties en ook niet te willen speculeren over mogelijke scenario’s’.

Noord-Korea waarschuwt

Volgens een organisatie die het atoomprogramma van Noord-Korea volgt, is het land een nieuwe kernproef aan het voorbereiden. Er is verhoogde activiteit te zien op de testlocatie Punggye-ri, waar al eerder kernproeven werden gehouden. Een van de bronnen zegt tegen NBC News dat de Amerikanen zich ervan bewust zijn dat zelfs het plannen van een dergelijke actie al een Noord-Koreaanse reactie kan uitlokken. Daardoor is er een grote kans dat het uitmondt in een veel groter conflict. Noord-Korea heeft al gewaarschuwd dat het niet gaat zitten wachten nu er mogelijk een Amerikaanse aanval ophanden is.

De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Hong Song Ryol zegt dat Trumps ‘agressieve tweets’ tot problemen leiden, meldt persbureau AP. Elk moment kan er een oorlog uitbreken, aldus Noord-Korea.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Noord-Korea kan hard terugslaan naar buurland Zuid-Korea, waarmee het officieel nog altijd in oorlog verkeert. Ook kunnen er raketten neerkomen op Japan. Er zijn berichten dat China, dat Kim Jong-un de hand boven het hoofd houdt, 150.000 troepen heeft gestuurd naar de grens met Noord-Korea. Morgen vieren de Noord-Koreanen de geboortedag van oprichter Kim Il-sung, tevens de grootvader van Kim Jong-un.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.