Amerika

Koele reactie Sessions op Trumps tirade: ‘Ik blijf mijn werk doen’

20 juli 2017Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions reageerde donderdag koeltjes op de donderpreek die president Donald Trump over hem afstak in The New York Times. Sessions zegt dat hij zijn werk als kabinetslid graag doet en ermee door zal gaan.

De minister heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat hij het departement op een effectieve manier kan leiden, meldde hij tijdens een persconferentie over het cybercrime-netwerk dat samen met onder meer Nederland is opgerold.

Schijn van partijdigheid

Onderminister Rod Rosenstein en Andrew McCabe, interim-directeur van de FBI, flankeerden Sessions in Washington. De tirade van Trump was ook aan hun adres gericht. ‘Op dit ministerie werken we elke dag hard om het nationaal belang te dienen en we sluiten ons van ganser harte aan bij de prioriteiten van president Trump,’ aldus Sessions. ‘We houden van deze baan, we houden van dit departement en ik ben van plan dat te blijven doen.’

Trump zei over zijn eerste man op Justitie in het interview met The New York Times – een krant waar hij overigens graag en geregeld naar uithaalt –  dat hij Sessions nooit zou hebben aangesteld als hij had geweten dat die zich niet wenste te bemoeien met het onderzoek naar de eventuele Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Sessions besloot zich in maart afzijdig te houden van het onderzoek om elke schijn van partijdigheid te vermijden. Die afzijdigheid is Trump een doorn in het oog. Hij vindt de beslissing van Sessions ‘erg oneerlijk naar de president toe’.

Sessions geeft het signaal dat de regering zich niet met het onderzoek zal bemoeien. Een slechte zaak, vindt Trump. ‘Sessions had zijn handen niet van het onderzoek moeten aftrekken, en als hij dat van plan was, had hij dat moeten vertellen voordat hij de baan nam. Dan had ik iemand anders gekozen.’

Sessions was de eerste Senator die Trump openlijk steunde bij zijn verkiezingscampagne. Hij werd ervoor beloond met een belangrijke ministerspost.

Het Witte Huis reageerde donderdagavond naar aanleiding van de verklaring van Sessions. In tegenstelling tot wat het interview in The New York Times suggereert, zou Trump wél vertrouwen hebben in minister van Justitie Jeff Sessions, ook al is hij teleurgesteld dat Sessions zijn handen heeft afgetrokken van het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Volgens woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders is dat wel duidelijk, ‘anders was hij geen minister van Justitie’.

Onderzoek loopt al maanden

Het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen loopt al maanden. Er is een onafhankelijke commissie opgericht, die onder leiding staat van oud-FBI-directeur Robert Mueller. De opdracht is uit te zoeken in hoeverre het Kremlin de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloedde. Eerder sneuvelde Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn over deze kwestie. Flynn had tijdens Trumps campagne gesprekken gevoerd met de Russische ambassadeur, maar lichtte later vicepresident Mike Pence hierover niet in.

Trump liet nogmaals weten dat hijzelf niet wordt onderzocht: ‘Waarom zou ik worden onderzocht? Ik heb niets verkeerds gedaan.’ Op de vraag of Trump ooit zaken heeft gedaan met de Russen, antwoordt hij resoluut: ‘Ik heb geen gebouwen in Rusland, ik verdien geen geld in Rusland. Dat is gewoon niet mijn ding.’

Volgende week worden Trumps oudste zoon Donald Trump jr. en campagneleider Paul Manafort ondervraagd over contact met de Russische regering tijdens de campagne.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!
 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.