buitenland

Jeff Sessions geeft FBI-onderzoek uit handen

02 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Minister Sessions geeft het FBI-onderzoek over Russische inmenging in de verkiezingen uit handen. Sessions kwam onder vuur te liggen nadat bekend werd dat hij twee gesprekken voerde met de Russische ambassadeur.

Een FBI-onderzoek moet uitwijzen hoe groot de Russische invloed is geweest tijdens de verkiezingscampagne. Sessions is als minister van justitie eindverantwoordelijk voor de FBI. Nu zijn onafhankelijkheid in het geding is, moet hij zich buiten het onderzoek houden. President Donald Trump heeft bekend gemaakt geen aanleiding te zien om het vertrouwen in Sessions op te zeggen. Hij blijft voorlopig aan als minister van justitie.

De minister ligt in toenemende mate onder vuur vanwege vermeende contacten met de Russische ambassadeur in Washington tijdens de verkiezingscampagne van Donald Trump. In een verklaring gaf hij weliswaar toe gesprekken met de ambassadeur gevoerd te hebben, maar preciseerde dat het gesprek niet over de campagne ging. 

Sessions loog wellicht tegen commissie

Dat Sessions tijdens Trumps campagne gesprekken voerde met de ambassadeur, werd woensdag onthuld door The Washington Post. Hij zou hebben gelogen over dit contact tegen de commissie die zijn voordracht als minister beoordeelde. Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, eiste al het ontslag van de minister met de woorden: ‘Alles anders dan aftreden is onaanvaardbaar.’

De beklaagde bewindsman ontkent alle beschuldigingen. ‘Ik heb nooit met Russische diplomaten gesproken over campagnezaken. Het is een valse beschuldiging.’ Donderdagavond herhaalde hij deze woorden op een persconferentie. Wel had hij voor zijn criticasters een gebaar van goede wil: Sessions trekt zich terug uit alle huidige en toekomstige onderzoeken naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eerder moest Flynn weg

Ook binnen de Republikeinse Partij is er kritiek op de bewindsman. De leider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, riep hem al op zich niet verder te bemoeien met het onderzoek naar de Russische hacks, terwijl dat wel valt onder Sessions’ verantwoordelijkheid. Ook het Republikeinse Congreslid Jason Chaffetz schreef vandaag op Twitter dat Sessions zich moet verantwoorden, en zijn handen van het onderzoek moet aftrekken.

Twee weken geleden moest Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn het veld ruimen vanwege contact met de Russen. Hij raakte in opspraak omdat hij de Amerikaanse sancties tegen Moskou zou hebben besproken met de Russische ambassadeur in Amerika voordat Trump goed en wel was ingezworen als de 45ste president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.