cybercrime

Zo rolde Nederlandse politie criminele marktplaats op dark web op

20 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse politie heeft met een internationale gecoördineerde actie de criminele marktplaats Hansa Market enkele maanden overgenomen. Daarmee heeft de politie in samenwerking met Europol, de Amerikaanse FBI en de Drugs Enforcement Administration (DEA) zicht gekregen op meer dan duizend drugstransacties per dag.

Volgens het hoofd van de Landelijke Recherche Wilbert Paulissen speelde de Nederlandse politie een leidende rol in het onderzoek. Met een druk op een rode knop haalde Paulissen donderdag Hansa Market ‘offline’.

Litouwse server overgenomen

Hansa Market opereerde op het zogenoemde dark web, waartoe alleen via speciale software toegang was te krijgen en dat criminelen gebruikten voor illegale acties en om af te rekenen. Daarbij werden bijvoorbeeld bitcoins gebruikt.

Het team High Tech Crime van de politie zag na de aanhouding van twee Duitse betrokkenen de kans om een server in Litouwen over te nemen en in Nederland verder te laten werken, zonder dat de gebruikers dat doorhadden. Sinds 20 juni was de criminele marktplaats onder toezicht in de lucht; donderdag werd hij offline gehaald. Het is de eerste keer dat de politie op deze manier is geïnfiltreerd in een virtuele en criminele marktplaats.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions maakte eerder op de dag de uitschakeling bekend van AlphaBay, een andere criminele marktplaats. De Nederlandse opsporingsautoriteiten benadrukken dat de recherche niet is opgetreden als drugskoper of -verkoper, maar als beheerder van Hansa. Daardoor kregen de autoriteiten naar eigen zeggen zicht op de identiteit van de kopers en verkopers.

Deze week is een topverkoper van de criminele marktplaats aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Er zijn nog drie mensen aangehouden, en meer arrestaties zullen volgen, aldus de politie.

Kopers moeten zich ‘zorgen maken’

Door het beheer van de marktplaats zijn ongeveer vijfhonderd kopers in beeld gekomen, ook mensen die drugs voor eigen consumptie aanschaffen. Daarnaast is beslag gelegd op rekeningen met in totaal meer dan 1.000 bitcoins, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro. De politie kon door het uitschakelen van encryptie de namen van de drugshandelaren achterhalen.

‘Nederland heeft grote verkopers en die mensen kunnen zich de komende tijd zorgen maken,’ waarschuwde landelijk cyberofficier Martijn Engberts van het Openbaar Ministerie donderdagmiddag op een persconferentie over de zaak in Driebergen. De drugs werden via de post verzonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.