Russische diplomaat Borodin ‘tevreden’ met excuses Nederland

09 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De Russische diplomaat Dmitri Borodin toont zich ‘tevreden’ met de excuses die Nederland woensdagmiddag aanbood wegens zijn arrestatie en kortstondig vasthouden zaterdagavond.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax vandaag.

Modder

Tegen de Russische radiozender Voice of Russia zegt Borodin dat Nederland ‘het juiste heeft gedaan in het licht van de verplichtingen onder het internationale recht’.

Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat er een einde komt aan ‘de modder die over mijn gezin is uitgestort door de Nederlandse pers’.

Knuppel

Zaterdag kreeg de politie een melding binnen dat een vrouwelijke automobilist enkele geparkeerde auto’s had aangereden en beschadigd. Het bleek om de vrouw van Borodin te gaan.

Later op de avond meldden buren dat Borodin, beneveld door alcohol, zijn twee kinderen mishandelde en dat er lawaai uit het huis, waar het gezin woont, bleef komen.

Borodin werd daarop aangehouden en vastgezet door de politie. Naar eigen zeggen werd hij bij zijn arrestatie met een knuppel geslagen.

Excuses

De Russische president Vladimir Poetin eiste, nadat de arrestatie in de openbaarheid kwam, excuses van Nederland. Die zijn inmiddels aangeboden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei daarbij dat de arrestatie van de diplomaat in strijd is met het Verdrag van Wenen, waarin de onschendbaarheid van diplomaten is afgesproken.

Nederlandse stijl

Of daarmee de diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland, juist nu het Nederland-Ruslandjaar wordt gevierd, voorbij is, is nog onzeker.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet eerder weten niets te moeten hebben van de ‘Nederlandse stijl’ van rustig blijven en de zaak analyseren.

De rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski dreigde met harde actie tegen Nederland en kondigde een protestactie aan bij de Nederlandse ambassade in Rusland om de ruiten van het pand in te gooien.