Actievoerders bezetten NAM-locatie in Gronings ’t Zandt

12 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Activisten van Schokkend Groningen hebben zondagmiddag een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Groningse dorp ’t Zandt bezet. De actievoerders protesteren tegen de gaswinning en de opstelling van het kabinet.

De actievoerders hebben het hek van het terrein doorgeknipt en zijn op en rond de installatie gaan zitten.

Schade

De groep vindt dat het kabinet, en dan vooral minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD), veel te weinig doet voor inwoners van de provincie Groningen die schade hebben door de vele bevingen door gaswinning in het gebied.

Schokkend Groningen werd vorig jaar opgericht door boze en verontruste bewoners van het gebied rond het Groningse Loppersum.

Vreedzaam protest

De groep wil zo lang mogelijk op de locatie blijven. De politie is ter plaatse maar grijpt niet in zo lang het een gewoon protest blijft en niets wordt vernield.

Eén van de actievoerder begaf zich op verboden terrein en ging er vervolgens op de fiets van door. Agenten snelden hem eveneens op de fiets achterna en rekenden de vluchtende actievoerder in.

Failliet

Inwoners van Groningen roeren zich steeds meer uit onvrede over de houding van het kabinet tegenover de noordelijke provincie.

Op de sluitingsdag van aluminiumverwerker Aldel togen duizenden actievoerders naar Delfzijl om te protesteren tegen de sluiting van die fabriek.

De Groningers zijn boos omdat het kabinet de voor de provincie belangrijke fabriek failliet heeft laten gaan.