Gaswinning Groningen leidt tot recordaantal bevingen

30 december 2013Leestijd: 1 minuut

De gaswinning in de provincie Groningen heeft in 2013 tot een recordaantal aardbevingen geleid. Dit jaar werden 127 bevingen gemeten.

In 2012 waren dat er nog 80, meldt de NOS maandag.

Veiligheid

Woensdag bleek uit productiecijfers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dat het gaswinningsbedrijf sinds de jaren zeventig niet meer zoveel aardgas uit de Groningse bodem heeft gehaald als het afgelopen jaar. Zeker 52 miljard kubieke meter aardgas werd gewonnen.

De hoge productie gaat in tegen het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen dat er vanwege de veiligheid op aandrong om de gaswinning te minderen.

Effecten

De toezichthouder waarschuwde voor meer en zwaardere aardbevingen als de gaswinning zo doorgaat. Experts verwachten volgend jaar nog meer bevingen, omdat het even zal duren voordat de effecten van gaswinning volledig doorwerken in ondergrond.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zegt de zorgen van de Groningers te begrijpen, maar wil pas een besluit over de gaswinning nemen als de resultaten van veertien onderzoeken eind januari binnen zijn. De schade aan huizen en andere bezittingen van de inwoners wordt door de NAM vergoed.