Hoe zit dat nu precies met het failliete Aldel in Delfzijl?

31 december 2013Leestijd: 2 minuten

Maandag werd bekend dat de Groningse aluminiumsmelter Aldel, een bedrijf met bijna 700 medewerkers, failliet is verklaard. De schuld van Aldel, dat staat voor Aluminium Delfzijl, bedraagt volgens een eerste schatting zo’n 25 miljoen euro.

Het gaat onder meer om betalingsachterstanden aan energiemaatschappijen en andere leveranciers, zegt curator Erik Eshuis dinsdag.

Hij zegt verbaasd te zijn over het faillissement van Aldel, omdat de provincie Groningen en het Rijk in oktober een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro aan het in moeilijkheden verkerende Aldel uitkeerde.

Schuld

De directie van Aldel wijt het faillissement aan ‘het aanhoudende en toenemende verschil in energieprijzen (…) ten opzichte van de omringende landen’.

Ook een woordvoerder van vakbond FNV Bondgenoten zei gisteren op televisiezender RTLZ dat het faillissement ‘de schuld is van de hoge elektriciteitsprijs in Nederland’.

Hij voegde daaraan toe dat Aldel vanaf 2016, na zo’n tien jaren verlies op rij, 30 miljoen euro winst zal gaan maken, omdat er dan een ‘aansluiting is op het Duitse elektriciteitsnet’.

Energieprijzen

Maar het is de vraag of de vermeend hoge energieprijzen wel zo’n grote rol spelen bij het faillissement van Aldel. De elektriciteitsprijzen lagen in 2008 op een niveau dat twee keer zo hoog is als nu, zowel in Duitsland als in Nederland, schrijft Het Financieele Dagblad.

Woordvoerder Energie in de Tweede Kamer René Leegte (VVD) zei vandaag tegen Elsevier.nl dat de financiële problemen van het bedrijf hoofdzakelijk worden veroorzaakt door een overcapaciteit aan aluminiumsmelterijen en de slechte aluminiummarkt.

Kosten

Er is weinig vraag naar aluminium op de wereldmarkt , waardoor bedrijven met hoge kosten blijven zitten. De aluminiumsmelterijen produceren veelal een overschot aan verwerkt aluminium.

Een voorbeeld is ’s werelds grootste aluminiumproducent Rusal uit Rusland. Dat bedrijf kwam in augustus met cijfers die duidden op een sterk verlies. In de eerste helft van 2013 verloor het bedrijf 439 miljoen dollar tegenover een winst van 1 miljoen euro het jaar ervoor. Ook het Amerikaanse Alcoa, een van de grote spelers, boekte dit jaar flinke verliezen.