Badr Hari: ik zwijg, maar neem mijn verantwoordelijkheid

11 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Kickbokser Badr Hari heeft op de tweede procesdag toch gesproken. Hari biedt zijn excuses aan en het feit dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht, betekent volgens Hari niet dat hij zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

‘Ik heb enorme spijt. Ik wil alleen niet bloeden voor wat ik niet heb gedaan,’ zegt Hari. Hij wil verder niets zeggen ‘vanwege de media’.

Voetstuk

Hari reageerde met zijn verklaring op diverse uitlatingen in de media. Hem werd verweten dat hij door zich te beroepen op zijn zwijgrecht geen verantwoordelijkheid zou nemen. Bovendien zou het een natrap zijn voor de slachtoffers.

De kickbokser wil degenen die hem van zijn voetstuk willen zien vallen ‘niet voeden’, herhaalde hij vrijdag. ‘Maar dat betekent niet dat ik mijn verantwoordelijkheid niet neem.’

Verdediging

Tijdens de eerste procesdag zijn de zaken waarvan Badr Hari wordt verdacht, nauwelijks inhoudelijk behandeld. Het Openbaar Ministerie en de verdediging hebben diverse bezwaren kenbaar gemaakt.

Zo wilde Bénédicte Ficq, de advocaat van Hari, dat het slachtoffer Koen Everink toch nog een keer gehoord zou worden. Everink weigert dit echter, omdat hij daar psychisch niet toe in staat zou zijn. De rechtbank stemde dan ook niet in met het verzoek van Ficq.

Meineed

Vrijdag wordt onder anderen Yassine, het broertje van Badr Hari, verhoord. Hij was aanwezig in Club Air, waar Hari de eigenaar zou hebben mishandeld.

De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd een proces-verbaal van meineed op te maken. Yassine Hari (22) zou hebben gelogen over de mishandeling in Club Air in juli 2011. Het broertje van de kickbokser verklaarde dat niet Badr, maar hij de eigenaar zou hebben mishandeld. Dit heeft hij tijdens het vooronderzoek niet aangegeven.