Oud-Rabobankmedewerkers aangeklaagd in Verenigde Staten

13 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Drie voormalig medewerkers van de Rabobank zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het manipuleren van de Libor-rente. Het gaat om een Brit, een Australiër en een Japanner.

Het is nog niet duidelijk of de Verenigde Staten vragen om uitlevering van de drie verdachten, schrijft de krant The Financial Times maandag.

Dom

De drie oud-medewerkers worden ervan verdacht dat zij persoonlijk betrokken waren bij het manipuleren van de rentetarieven die bepalen tegen welke prijs banken onderling geld uitlenen. In de aanklacht zou staan dat de drie ‘dom’ hoge en lage getallen doorgaven, om er zelf beter van te worden.

Hiervoor waren pas twee mannen in de Verenigde Staten persoonlijk aangeklaagd vanwege hun rol in het Libor-schandaal. Het ging om twee medewerkers van de Zwitserse bank UBS.

Schikking

De Rabobank betaalde 774 miljoen euro aan boetes om de grootschalige fraudezaak te schikken. Voorzitter Piet Moerland stapte direct nadat de recordschikking werd bekendgemaakt op. Pas later volgde bestuurder Sipko Schat, die verantwoordelijk was voor de afdeling waar de rente werd gemanipuleerd.

Van dertig bankmedewerkers is vast komen te staan dat zij betrokken waren bij de affaire. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf begin november aan dat hij het liefst ziet dat deze medewerkers strafrechtelijk worden vervolgd.