economie

‘Rabobank kan Libor-boete van EU verwachten’

06 november 2013Leestijd: 2 minuten

Na de schikking van 774 miljoen euro voor het manipuleren van de zogeheten Libor-rente, hangt de Rabobank een boete boven het hoofd van de Europese Commissie.

Het zou gaan om een boete wegens fraude met het Libor-rentetarief dat banken onderling hanteren voor leningen in Japanse yens, meldt persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen in de bancaire sector.

Een woordvoerder van Rabobank wilde geen commentaar geven, maar gaf wel aan dat de bank meewerkt met de lopende onderzoeken in Brussel naar fraude met interbancaire rentetarieven.

Schikking

Vrijdag maakte de Rabobank bekend vanwege het Libor-schandaal een schikking van 774 miljoen euro te treffen met het Openbaar Ministerie, De Nederlandsche Bank, en met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders.

Het manipuleren van de Libor-rente had plaats over een relatief lange periode: van 2005 tot 2011. Ten gevolge van de affaire stapte bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland op.

‘Een kwestie van principe,’ zo zei hij, omdat hij de hoogste baas was ten tijde van de frauduleuze praktijken. Moerland was naar eigen zeggen niet van de praktijken op de hoogte.

Vervolging

Van dertig bankmedewerkers is wel vast komen te staan dat zij betrokken waren bij de affaire. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf dinsdag aan dat hij het liefst ziet dat deze medewerkers strafrechtelijk worden vervolgd.

‘Veel mensen – ik ook – begrijpen niet dat je hiermee weg zou kunnen komen,’ aldus de minister in een vraaggesprek met RTL Z. Het Openbaar Ministerie beslist of tot vervolging wordt overgegaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.