Belofte van extra banen in Herfstakkoord is ongefundeerd

16 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De belofte van het kabinet dat de maatregelen uit het Begrotingsakkoord 50.000 extra banen opleveren, is ongefundeerd. Dat stellen verschillende economen.

Dat schrijft dagblad Trouw woensdag.

Geen modellen

Volgens VVD, PvdA, D66, SGP en ChristenUnie kunnen door het vrijdag gesloten Herfstakkoord 50.000 mensen werk krijgen, maar er bestaan volgens economen geen modellen om voorspellingen te doen over het effect op de arbeidsmarkt van maatregelen zoals een hervorming van de WW, meer geld voor onderwijs en versoepeling van het ontslagrecht.

De voorspelling komt volgens hoogleraar arbeidseconomie Ronald Dekker dan ook uit de ‘kristallen bol’ van het ministerie van Financiën. Hoogleraar arbeidssociologie Paul de Beer is het daarmee eens en stelt dat er ‘grote vraagtekens’ gezet mogen worden bij de belofte.

Debat

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het akkoord. De Algemene Financiële Beschouwingen over de Miljoenennota zijn daarom uitgesteld naar woensdagavond.

De Tweede Kamer krijgt voor het debat de voorlopige doorrekening van het Centraal Planbureau, waarin de financiële gevolgen van de afspraken duidelijk moeten worden. Donderdag volgen de definitieve cijfers.