Vakbond CNV kan zich vinden in begrotingsakkoord

14 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Vakorganisatie CNV kan leven met de uitkomst van het begrotingsakkoord. Volgens voorzitter Jaap Smit is ‘de kern’ van het Sociaal Akkoord overeind gebleven.

Dat heeft het CNV-bestuur bekendgemaakt na een vergadering over het gesloten akkoord.

CNV zegt ‘de nodige kanttekeningen’ te plaatsen bij ‘de manier waarop’ het akkoord tot stand is gekomen. Maar omdat de afspraken uit het Sociaal Akkoord zijn gerespecteerd, zal CNV de nieuwe begroting steunen.

WW-duur

Zo zijn de duur en hoogte van de WW overeind gebleven en wordt het ontslagrecht niet verder versoepeld. De vakorganisatie zegt alleen ‘principiële bezwaren’ te hebben tegen het openbreken van het Sociaal Akkoord. ‘Shoppen in gesloten akkoorden doet de politiek geen goed, ‘laat Smit weten.

Steun van de vakbonden is belangrijk voor de regeringspartij PvdA die de verhouding met de bonden niet op het spel wilde zetten door al te veel te wijzigen in het Sociaal Akkoord.

Geen problemen verwacht

Het ledenparlement van de FNV buigt zich maandagavond over het begrotingsakkoord. Dinsdag doet ook de Stichting van de Arbeid, het officiële overlegorgaan van de sociale partners, dat.

Naar verwachting zullen de werkgevers zonder veel problemen instemmen met de aanpassingen van het Sociaal Akkoord.