Herstel van de economie moet niet leiden tot extra overheidsuitgaven

06 mei 2014Leestijd: 2 minuten

Positieve berichten over de economie leiden helaas weer tot de roep om extra overheidsuitgaven. Zo komen we nooit van de staatsschuld af.

Het lijkt wel of alle urgentie weg is. Achtereenvolgens brachten het Centraal Planbureau, het Internationaal Monetair Fonds en maandag de Europese Commissie ramingen uit waaruit bleek dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar onder de voor Europese normen kritieke 3 procent van het nationale inkomen uitkomt.

Het woord ‘bezuinigen’ valt niet meer in Den Haag. Alle aandacht lijkt gericht op het binnenslepen van douceurtjes en extraatjes voor de achterban.

Illustratief is de oproep van PvdA-leider Diederik Samsom vorige week om ‘grote investeringen’ te doen om de economie en de werkgelegenheid aan te jagen. Daarmee was het kabinet ‘te terughoudend’.

Crisistijd

En dat terwijl volgens de meest positieve raming – die van de Europese Commissie – Nederland dit jaar nog altijd veel meer uitgeeft dan het binnenkrijgt.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet niet toegeven aan oproepen om meer uit te geven. Het slechtst denkbare economische beleid is om meer uit te geven, juist wanneer de economie groeit, en extra belastingen op te leggen in crisistijd.

De fout van de extra belastingen is al gemaakt – denk aan de btw-verhoging in oktober 2012 – maar het kabinet hoeft de fout van de extra uitgaven niet te maken.

Als de overheid bij elk goed nieuwsbericht over de economie met geld gaat strooien, daalt de staatsschuld nooit.