Kleiner basispakket en eigen bijdrage huisarts moeten zorgkosten beperken

08 januari 2013Leestijd: 2 minuten

De zorgkosten lopen uit de hand. Hoger opgeleiden betalen de rekening, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Dat is niet vol te houden.

De Nederlandse middenklasse dreigt vermalen te worden door de hoge zorgkosten van lager opgeleiden en door de van bovenaf opgelegde solidariteit, die hen verplicht een flink deel van de zorgkosten van deze groep te betalen.

Lager opgeleiden gebruiken substantieel meer zorg (3.000 euro per jaar) dan hoger opgeleiden (2.000 euro). Hoger opgeleiden dragen veel meer bij (4.000 euro per jaar) dan lager opgeleiden (2.000 euro).

Rekening

De rekening voor hoger opgeleiden loopt de komende decennia snel op. De economie ondervindt volgens het CPB daardoor schade omdat werken voor deze groepen steeds minder loont.

Om die trend te keren, moet het kabinet onorthodoxe maatregelen nemen. Het eigen risico moet voor alle verzekerden, arm en rijk, verder omhoog, opdat mensen zich beter bewust worden van de kosten.

Voor bezoeken aan de huisarts kan prima een eigen bijdrage worden ingevoerd, zodat mensen nadenken voordat ze naar de dokter gaan. Remgeld, noemen Vlamingen dat.

Uitstellen

Het belangrijkste argument daartegen is dat patiënten met beginnende, goed behandelbare klachten, een bezoek aan de huisarts uitstellen om geen kosten te maken.

Wanneer ze later, als de klachten zijn verergerd, alsnog naar de dokter gaan, zijn vaak duurdere behandelingen nodig en is de rekening een stuk hoger.

In individuele gevallen kan dat zo uitpakken, maar het is geen reden om het niet te doen. Wie bewust gezondheidsrisico loopt om een paar euro te besparen, stelt verkeerde prioriteiten.

Omvang

Het kabinet moet inderdaad ook kritischer kijken naar de omvang van het basispakket. Het CPB suggereert terecht dat meer zorg in aanvullende verzekeringen wordt ondergebracht.

Er is veel verzet, maar alles bij het oude laten, is geen optie. Zachte heelmeesters maken stinkende worden