‘Obama was persoonlijk op de hoogte van afluisteren Merkel’

27 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse president Barack Obama is al in 2010 persoonlijk op de hoogte gesteld van het afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft een hooggeplaatste bron binnen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gezegd tegen de Duitse krant Bild am Sonntag.

NSA-topman Keith Alexander zou volgens deze bron al drie jaar geleden aan Obama laten weten dat Merkels telefoon in afluisteroperatie ‘GE Chancellor Merkel’ werd afgetapt.

‘Obama heeft de actie toen niet stopgezet, maar juist laten doorlopen,’ zegt de bron in Bild. Het Witte Huis zou ook informatie over Merkel hebben opgevraagd bij de NSA. Washington zou hebben willen weten of Merkel te vertrouwen was.

Niet op de hoogte

De informatie van Bild spreekt eerdere berichten tegen. De Amerikaanse veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Susan Rice, zou vorige week juist aan Duitsland hebben laten weten dat Obama niet persoonlijk op de hoogte was van de ‘Handyüberwachung’, zoals het afluisteren van mobiele telefoons in het Duits wordt genoemd, schreef The New York Times zaterdag nog.

Weekblad Der Spiegel kwam vorige week als eerste met de onthullingen dat Merkels privé-telefoon werd afgeluisterd door de Amerikanen. Het afluisteren zou in 2002 zijn begonnen, nog voordat Merkel bondskanselier was.

Het is niet duidelijk welke informatie de Amerikanen precies aftapten van Merkel. Toen Obama deze zomer een bezoek bracht aan Duitsland, zou het afluisterbevel nog geldig geweest zijn. Rice zou in Duitsland wel hebben gezegd dat de NSA tegenwoordig Merkel niet meer afluistert.