Harde woorden van Rusland over arrestatie diplomaat

08 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Rusland is zeer ontstemd over de Nederlandse reactie op de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vindt het ‘absurd’ dat een van zijn diplomaten uitgerekend ‘in de juridische hoofdstad Den Haag’ is aangehouden.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten de arrestatie te zullen onderzoek en als blijkt dat Nederland zich niet heeft gehouden aan het Verdrag van Wenen, zal ons land excuses aanbieden.

Excuses

Lavrov zegt dat Nederland alle internationale conventies heeft geschonden met de arrestatie van een diplomaat. Het land neemt geen genoegen met de Nederlandse uitleg en eist excuses.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zegt in reactie op de verklaring van Lavrov dat hij geen behoefte heeft aan ‘grote woorden’. Nederland zal als er aanleiding is excuses maken, maar ‘alleen als er aanleiding is’, benadrukt Timmermans.

Rel

Wat Timmermans betreft heeft de diplomatieke rel geen gevolgen voor de viering van het Nederland-Rusland-jaar. Volgens de minister is er ook geen link tussen deze zaak en de kwestie rond het geënterde schip van Greenpeace.

Volgens bronnen zou de diplomaat zijn gearresteerd omdat hij zijn kinderen mishandelde. De zaak kwam aan het licht toen zijn vrouw, vermoedelijk onder invloed, een auto-ongeluk veroorzaakte.