buitenland

Poetin eist excuses Nederland om ‘mishandelde’ diplomaat

08 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin is niet te spreken over de gewelddadige arrestatie van een Russische diplomaat en zijn gezin in Den Haag. De diplomaat zou met een stok op het hoofd zijn geslagen en zijn kinderen zouden bij de haren zijn gepakt.

‘Dit is een wrede schending van het Verdrag van Wenen. We verwachten uitleg, excuses en straffen voor de schuldigen,’ zei Poetin op een economisch congres op Bali.

Gewelddadig

Volgens diplomaat Dmitry Borodin vielen politieagenten zaterdagavond laat zijn huis binnen nadat zij een klacht van de buren hadden binnengekregen.

Omdat de agenten zich gewelddadig zouden hebben opgesteld, toonde de Rus zijn diplomatieke paspoort. Agenten zouden zijn onschendbaarheid hebben genegeerd en hem zelfs met een stok hebben geslagen.

Ook zijn kinderen zouden gewelddadig zijn meegesleurd. De man werd met zijn gezin meegenomen naar het bureau waar hij iets later door een collega werd ‘bevrijd’. Op zijn Twitterkanaal vergeleek Borodin het voorval met de martelpraktijken uit de Koude Oorlog.

Nieuwe rel

De diplomatieke rel is weer een nieuw hoofdstuk in de moeizame verhandeling over het Nederland-Rusland-jaar. Op cultureel niveau verloopt het jaar prima, maar politiek gezien zijn er problemen.

Zo hekelen de Russen de Nederlandse veroordeling van de anti-homopropagandawet. Recent gooide de arrestatie van Nederlandse Greenpeace-activisten op Russische wateren ook al olie op het vuur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.