René van Rijckevorsel

Vooruitziend, gedemoniseerd, vermoord: 13 jaar na Pim Fortuyn

06 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Na 4 en 5 mei volgt – logisch – 6 mei. Ook een beladen dag, zij het dat er geen nationale plechtigheden aan zijn verbonden. Een dag om je eventjes te verkneukelen bij de gedachte hoe het ook geweest had kunnen zijn: Pim Fortuyn in het Catshuis.

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn (1948) het leven en een mogelijke verkiezingsoverwinning ontzegd door Volkert van der Graaf, een doorgedraaide milieuactivist uit Harderwijk.

Fortuyn is pas dertien jaar dood, zijn moordenaar (nu 45) leeft sinds mei 2014 weer in vrijheid.

Gedemoniseerd

Aan de moord ging een heftige politieke campagne vooraf, waarin Fortuyn naar eigen zeggen werd gedemoniseerd.

Maar het demoniseren van Fortuyn was al eerder begonnen, toen hij nog gevierd columnist bij Elsevier was en boeken publiceerde. In 1997 had Fortuyn Tegen de islamisering van Nederland uitgebracht. Een vooruitziende blik kon je Fortuyn niet ontzeggen.

Dat boek leidde in het VARA-debatprogramma Het Lagerhuis tot een verhitte discussie tussen Fortuyn en de socialistische coryfee Marcel van Dam (1938).

Verdachtmakingen

Van Dam gaf Fortuyn geen enkele gelegenheid om zijn boek toe te lichten. Hij bleef hem onderbreken. Na een aaneenrijging van verdachtmakingen kwam de klap op de vuurpijl: ‘U bent een buitengewoon minderwaardig mens.’

Van Dam kijkt heel tevreden als hij deze uitspraak doet, in een uitzending die destijds wellicht ook is bekeken door de toen 27-jarige Volkert van der Graaf.

Verdonkeremanen

Sinds de moord in 2002 hebben Van Dam en de VARA er alles aan gedaan om de uitzending te verdonkeremanen. Het is niet terug te vinden in de omroeparchieven en het kan niet straffeloos worden gebruikt als fragment.

Maar de jongens en meisjes van The Post Online hebben het fragment gelukkig wel en ze hebben het online gezet. Kijkt u er nog eens naar.

Niet alleen om u te ergeren aan de demagoog Van Dam, maar ook om Fortuyn weer eens in levenden lijve te zien en u eventjes te verkneukelen bij de gedachte hoe het ook geweest had kunnen zijn: Pim Fortuyn in het Catshuis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.