Parijs

Duitsland vervolgt Iraanse diplomaat die aanslag op oppositie plande

11 juli 2018

De Duitse Justitie vervolgt Assadollah Assadi, een medewerker van de Iraanse ambassade in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, voor het beramen van een aanslag op Iraanse oppositiegroepen die vorige week zaterdag in Parijs bijeenkwamen. Volgens de Duitse autoriteiten heeft de diplomaat een echtpaar voorzien van explosieven.

Assadi gaf de Belgische Iraniërs Amir S. (38) en zijn vrouw Nasimeh N. (33), die woonden in de Vlaamse plaats Wilrijk nabij Antwerpen, 500 gram van de springstof TATP, aldus Duitse aanklagers. De Iraanse diplomaat wordt vervolgd voor spionage en het aanzetten tot moord, meldt persbureau Associated Press.

Mogelijk levert Duitsland de diplomaat binnenkort uit aan België. Woensdag demonstreerden Iraanse oppositieleden daarvoor in Berlijn, terwijl ze ook protestborden droegen met teksten als ‘Khamenei en Rohani moeten weg’ en ‘Weg met de religieuze dictatuur in Iran – leve de vrijheid’.

Echtpaar opgepakt voor bezit springstof: ‘Teheran zette onze familie onder druk’

S., die volgens onbevestigde berichtgeving in de Rotterdamse haven zou werken, en N. werden vorige week zaterdag opgepakt bij een antiterreuractie van de politie in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. De explosievenopruimingsdienst van het leger trof in hun auto een zelfgemaakt explosief met de springstof aan. Dat was klaar voor gebruik.

‘Wij konden niet anders dan die aanslag plegen. Onze familie staat in Iran onder zware druk van de overheid,’ zei S. na de aanhouding tegen Het Nieuwsblad. S. en N. kwamen als politieke vluchtelingen naar België en zijn daar genaturaliseerd. Opvallend genoeg werd S. in Iran vervolgd wegens sympathieën voor de Iraanse Volksmudjahedien MEK, een van de groepen achter de oppositiebijeenkomst in Parijs, waar ongeveer 25.000 mensen waren. Volgens S. zet het regime in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn familie onder druk, waardoor hij gedwongen zou zijn om de aanslag te plegen.

Aanslag zou bedoeld zijn voor bijeenkomst Iraanse oppositie in Parijs

Het stel was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten, die in actie kwamen toen er aanwijzingen waren dat er plannen waren voor een bomaanslag op de bijeenkomst ‘Free Iran’ van Iraanse oppositieleiders in Parijs. Daarbij waren pakweg 25.000 tegenstanders van het regime van de Iraanse president Hassan Rouhani en ayatollah Ali Khamenei aanwezig.

Ook prominente Amerikaanse Republikeinen als Rudy Giuliani en Newt Gingrich, die het een kwestie van tijd noemde voordat ‘het dictatoriale regime ten val komt’, hielden er toespraken. Gingrich schreef op Twitter dat de vermeende aanslagplannen aantonen ‘hoe bang de Iraanse dictatuur is voor de Free Iran-beweging’.

Iraanse minister Zarif ontkent betrokkenheid, hekelt valse aantijgingen

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif ontkent alle aantijgingen, en schreef op Twitter dat Iran ‘onomwonden alle geweld en terreur waar dan ook veroordeelt’. Volgens hem is het wel ‘heel toevallig’ dat de arrestatie aan de vooravond van het staatsbezoek aan Oostenrijk, vorige week woensdag, bekend werd. Hij spreekt dan ook van ‘sinistere’ valse beschuldigingen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Iraanse regering betrokken is bij (pogingen tot) geweld tegen politieke opponenten. Volgens een onderzoeksrapport van het Iran Human Rights Documentation Center, een non-gouvernementele organisatie die mensenrechtenschendingen in Iran in kaart brengt, is het regime sinds de islamitische revolutie in 1979 betrokken geweest bij zeker 162 politieke moorden in negentien landen.

Nederland zette vorige maand twee Iraanse medewerkers ambassade uit

Duitsland beschuldigt Assadi er ook van dat hij actief is voor het Iraanse ministerie van Inlichtingen, dat Iraanse oppositieleden bestrijdt in binnen- en buitenland. Vrijdag werd bekend dat Nederland vorige maand twee medewerkers van de Iraanse ambassade in Den Haag heeft uitgezet.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaf geen reden voor de uitzettingen. De Iraanse regering noemde de Nederlandse maatregelen ‘onvriendelijk en niet opbouwend’, en riep de Nederlandse ambassadeur in Teheran ter verantwoording. Dat deed Iran ook bij de Franse, Belgische en Duitse ambassadeurs, meldt de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Twee politieke tegenstanders van ayatollahs vermoord in Nederland

In Nederland zijn de afgelopen jaren mogelijk al politieke tegenstanders van de ayatollahs het slachtoffer geworden van liquidaties. Zo schoten twee schutters in 2015 een lid van de Iraanse Mudjahedien Reza Kolahi dood voor zijn huis in Almere. En eind vorig jaar werd de Nederlands-Iraanse activist Ahmad Mola Nissi in Den Haag doodgeschoten. Hij was lid van de ASMLA, door Teheran gekwalificeerd als een terroristische organisatie. Betrokkenheid van de regering van Iran is echter nooit bewezen.

Toen de regering van de Amerikaanse president Donald Trump in mei bekendmaakte uit het atoomakkoord met Iran te stappen, zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat de Quds-divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde, onderdeel van het Iraanse leger, ‘geheime moordoperaties pleegt in het hart van Europa’. Maandag meldde CNN dat de Amerikaanse overheid overweegt de Revolutionaire Garde te bestempelen als terreurorganisatie om de druk op Iran op te voeren.

Protesten tegen regime om economische problemen en watertekorten

De Iraanse overheid staat de laatste tijd sowieso onder druk. In Teheran stroomden de straten twee weken geleden dagenlang vol als protest tegen economische problemen. Winkeliers uit de Grote Bazaar in het stadscentrum sloten hun winkels, onder meer uit protest tegen prijsstijgingen, de dalende koers van de rial – de nationale munt –  en de hoge werkloosheid onder jonge Iraniërs.

Waarom Teheran niet zonder de nucleaire deal kan

Vorige week zaterdag demonstreerden inwoners van de zuidelijke stad Khorramshahr tegen toenemende watertekorten, waarna troepen van de Revolutionaire Garde hardhandig ingrepen. Zeker vier demonstranten zouden zijn doodgeschoten, meldden lokale journalisten.

De Iraanse generaal Gholam Reza Jalali gaf een wel heel opmerkelijke verklaring voor de waterschaarste in zijn land: ‘Israël en een ander land in de regio werken samen om te voorkomen dat wolken de Iraanse lucht bereiken, zodat er geen regen valt.’ Het hoofd van Irans meteorologie-instituut sprak zijn beweringen tegen, en zei dat het onmogelijk is om ‘sneeuw of wolken te stelen’.

Lees ook: Slaagt Trumps opzet? Protesten tegen regime Iran zwellen aan

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.