Premium Lock Bizar om wangedrag en obstructie van moordenaar Pim Fortuyn te belonen

30 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Pim Fortuyn (links) en Volkert van der Graaf. Foto's: ANP.

Dat Volkert van der Graaf zich van de kortgedingrechter niet meer hoeft te melden bij de reclassering en mag emigreren, is onbegrijpelijk. Het lukte de moordenaar van politicus Pim Fortuyn al eerder om onder afspraken van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) uit te komen. Goed dat de Tweede Kamer opheldering eist van minister Sander Dekker.

Vanaf het moment dat Volkert van der Graaf in mei 2002 werd aangehouden voor de moord op Pim Fortuyn, ligt hij in de clinch met justitie. En meestal wint hij. Hoewel het een politieke moord betrof, kreeg hij na een eis van levenslang slechts achttien jaar en dat werden er twaalf. In de gevangenis bestookte hij de directie met bezwaarprocedures. Zelfs de hoeveelheid inkt in de pennen van de gevangeniswinkel was aanleiding om zijn gelijk te halen.

‘Nooit iemand die zich lastiger gedroeg dan Volkert van der Graaf’

Nadat de moordenaar van Pim Fortuyn in 2014 na twaalf jaar cel voorwaardelijk was vrijgelaten, stapte hij om de haverklap naar de rechter om de voorwaarden van zijn VI aan te vechten. Volgens de Landsadvocaat is er ‘nooit iemand geweest die zich lastiger heeft gedragen’.

Van der Graaf hoefde al snel zijn enkelband niet meer te dragen en kon wegblijven van de verplichte gesprekken met een psycholoog. De meldingsplicht bij de reclassering nam hij niet serieus: hij meldde zich en vertrok meteen weer. Vragen beantwoordde hij via de computer. En nu hoeft hij zich helemaal niet meer te melden en mag zelfs emigreren. Officieel loopt zijn VI pas in 2020 af, maar eerder, toen hij de gesprekken met de psycholoog aanvocht, achtten deskundigen de kans op herhaling van een geweldsdelict klein.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw