Nederlanders maakten vorig jaar ruim 22 miljoen reizen naar het buitenland. Echt duurzaam is dat niet, maar er is wel een groeiende belangstelling voor klimaatvriendelijk reizen. Drie manieren om groener te recreëren.
1) Bezoek het Iberisch Schiereiland
Volgens de onderzoekers van Green Destinations voeren de Portugeze Azoren de lijst van honderd duurzaamste bestemmingen van 2017 aan. Het noorden van Spanje doet het ook goed: de gemeente Baiona in de noordelijke provincie Galicië wordt geroemd vanwege het eerste rookvrije strand ter wereld, maar ook om de vele gebieden waar natuur en het maritieme leven beschermd worden. In dezelfde provincie is Islas Atlanticas de Galicia te vinden, een eiland dat bijna geheel bestaat uit beschermd natuurgebied. Spanje heeft het grootste oppervlak beschermde natuur van Europa. In 2017 is een convenant ondertekend om de natuur verder open te stellen voor toerisme. Het land is onder andere populair onder vogelspotters.
2) Kies een duurzame slaapplaats
De meeste hotels zijn energieslurpers. Slechts een kwart van de Nederlandse hotels heeft energielabel C of hoger. Daar liggen kansen, want uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat reizigers bereid zijn ten minste vijf procent meer te betalen voor een duurzame overnachting. Hoe? Door te kijken op de website bookdifferent.com: aan de hand van aangeleverde data wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel koolstofdioxide een hotelkamer produceert per persoon per nacht. Meer dan 1 miljoen verblijven wereldwijd zijn beoordeeld, slechts 6.500 hotels mogen zich daadwerkelijk groen noemen.
3) Investeer duurzaam
Ook wie op zoek is naar een permanente vakantiewoning, kan duurzame maatregelen nemen. Nog geen precieze plek gevonden waar het huis komt te staan? Duurzame prefab huizen kun je alvast aanschaffen, vóórdat je het land kiest. Zo is er het Franse Pop Up House, dat duurzame verblijven maakt en die in vier dagen tijd in elkaar gezet worden. Doordat het huis goed geïsoleerd is, hoef je nauwelijks te stoken. De Sloveense fabrikant Riko gaat nog een stapje verder: dat bedrijf verkoopt duurzame woningen die je met een keur aan opties naar eigen inzicht nog duurzamer kan maken. Zo kan het dak voorzien worden van zonnepanelen of kun je kiezen voor een installatie om regenwater te hergebruiken. Liever een Nederlandse woning naar het buitenland verplaatsen? Het Amsterdamse Wikkelhouse verpakt een basiselement met 24 lagen karton en beschermt het tegen elementen met een waterdicht vlies. Finch, eveneens uit Amsterdam, maakt energiezuinige houten huisjes, die makkelijk uit te breiden zijn met modulaire constructies.