tech

Hoe u kunt checken of u uw e-mailwachtwoord moet wijzigen

21 april 2014

Ruim 18 miljoen combinaties van wachtwoorden en e-mailadressen zijn begin april gestolen in Duitsland. 50.000 daarvan waren van Nederlandse e-mailaccounts. De Duitse overheid heeft een website gemaakt waarop u kunt checken of uw gegevens zijn gejat.

Als u wilt weten of uw e-mailaccount is getroffen door de diefstal en hackers al wekenlang uw berichten kunnen lezen, kunt u het account controleren op de website sicherheitstest.bsi.de.

Wie de Duitse overheid vertrouwt en daar zijn mailadres invult, kan een melding krijgen als het adres op de ‘zwarte lijst’ van gekraakte accounts staat. In de onderwerpregel van de waarschuwings-mail staat in dat geval een op de website aangekondigde code. Staat die code niet in de mail, dan moet u de e-mail niet openen.

Online aankopen

Drie miljoen van de gestolen wachtwoorden en mailadressen behoren toe aan Duitsers. De andere vijftien miljoen zijn afkomstig uit andere landen. Volgens de Duitse justitie zijn de gegevens afkomstig van alle grote Duitse internetproviders en het zou om de grootste wachtwoordendiefstal in de Duitse geschiedenis gaan.

Met de combinaties hebben hackers vaak niet alleen toegang tot e-mail. Omdat veel mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruiken, kunnen de dieven er bijvoorbeeld ook online spullen mee kopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.