Wie dit wachtwoord gebruikt, moet het onmiddellijk wijzigen

21 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Ongetwijfeld gebruikt u een ander wachtwoord, maar wellicht kunt u een van uw vrienden waarschuwen. Op basis van miljoenen gehackte accounts kon de volgende top-25 van populairste wachtwoorden worden samengesteld.

Gebruikt u het wachtwoord ‘123456’? Verzin maar snel iets originelers. Volgens de website Splashdata is de oplopende cijferreeks verreweg het meest geliefde wachtwoord onder internetgebruikers. De cijfercode in combinatie met uw naam is eveneens geen goed idee, omdat dit de tweede gok zal zijn voor kwaadwillenden.

Password op plek 2

Het wachtwoord ‘123456’ stoot dit jaar voor het eerst ‘password’ van de troon als meest populair wachtwoord. Password staat nu op plaats 2.

Andere populaire wachtwoorden zijn ‘12345678’, ‘qwerty’ en ‘abc123’. Daarnaast worden vaak de naam van het medium of programma gebruikt. Dus ‘Twitter123456’ of ‘Adobe123’ zijn ook zeer eenvoudig te raden.

Onvoorspelbaarheid

De enige tip die internetexperts kunnen geven is: wees niet voorspelbaar. Dit is lastig omdat internetgebruikers het vaak voor zichzelf ook niet al te ingewikkeld willen maken.

Toch is het aan te raden om geen onafgebroken cijferreeksen te gebruiken. Ook is het verstandig om opzettelijk spelfouten in het wachtwoord te maken. Onvoorspelbaarheid is het beste wapen tegen internetcriminelen.