John de Greef

Het romantische zomersprookje van meester Dries Van Noten

24 september 2014Leestijd: 2 minuten

Op een mossiggroen jaren zeventig tapijt toonde Dries Van Noten op subtiele en sublieme wijze een ogenschijnlijk vertrouwd verhaal. Vaker verteld, maar zelden zo gevoelig. Zelfs sportstrepen straalden romantiek uit.

De eerste de beste. Daar lijkt het wel op. We hebben nog een lange en volle modeweek te gaan in Parijs, maar de eerste show maakte wel direct een overrompelde indruk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vlaamse modereus

Tja, wat wil je? Modemeester Dries Van Noten was aan zet. Met weelderige en bijzonder ijle stoffen, vloeiende lijnen, overdadige dessins in allerlei grootten en een bonte mix aan effecten (jeans met glitter) bewandelden de Dries Van Noten-modellen het vertrouwde hippie-pad.

Dat wil zeggen het volumineuze karpet dat zowel aan nieuwe eco-muurtuinen als aan textiel-experimenten uit de jaren zeventig deed denken.  En waarop alle meisjes na de finale bleven rusten, zodat iedereen haar (en zijn) favoriete outfit nog eens kon fotograferen.

Is de romantische hippie nieuw? Ja, wel in de visie van deze Vlaamse modereus (Van Noten is en blijft Antwerpenaar). Vergeet het stoffige beeld dat is blijven hangen van vrije bohemiens uit de jaren zestig/zeventig en al die herhalingen daarna van mondiale folklore in een rommelige pot-pourri van stijlen.

Sportnimfen

Dries Van Noten gaf bloot (veel middenrif en buik onder smalle bandeau-topjes) zonder dat er maar iets zweemt naar ordinaire sensualiteit. Zijn nimfen kregen zelfs sportieve allure in combinatie met jacks.

Hij keert materialen binnenstebuiten zonder dat rijke, gebrocheerde stoffen (achterkant van brokaat) daardoor aan charme verliezen. Integendeel. Door de enorme soepelheid waarmee Van Noten drapeert, varieert en decoreert wordt het totaalbeeld uitzonderlijk interessant en rijk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar ook per kledingstuk weet de ontwerper hoe hij zijn trouwe vrouwen blij kan maken. Er gingen tal van tops (ook voor XL-cliënten) en rokken over het catwalktapijt die vaak en met veel plezier gedragen zullen worden. Ook buiten iedere hippie-sfeer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.