‘Nederland moet banden met Syrische president Assad weer aanhalen’

14 november 2019Leestijd: 3 minuten
Vrouwen en kinderen van IS-strijders in een kamp in Syrië. Foto: EPA

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) presenteerde woensdag een gewaagd voorstel: hij wil dat Nederland weer diplomatieke betrekkingen aangaat met het Syrische regime van Bashar al-Assad. Volgens de CDA’er kan de Syrische president helpen bij de berechting van IS-strijders en zijn contacten nodig voor de wederopbouw van het door oorlog vernietigde land.

Het voorstel van CDA’er Martijn van Helvert werd besproken in de Tweede Kamer tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Donderdag reageert VVD-minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het voorstel. Blok voerde de afgelopen maanden internationaal campagne voor zijn plan IS-strijders in de regio te berechten. Daarvoor zou een speciaal tribunaal moeten worden opgericht.

Inspanning voor IS-kinderen

Dat plan lijkt weinig kans van slagen te hebben. Nederland wil bijvoorbeeld niet dat de doodstraf wordt opgelegd, ongeacht de gepleegde misdaad, terwijl dat in Irak een gangbare strafmaat is tegen leden van IS. Ook in Syrië wordt de doodstraf opgelegd.

Afgelopen maandag verplichtte een rechter het Nederlandse kabinet zich in te spannen om 56 kinderen van Nederlandse IS-leden uit Syrische detentiekampen op te halen. Voor de moeders van de kinderen hoeft geen inspanning te worden gedaan, tenzij de lokale autoriteiten de kinderen alleen samen met hun moeders willen laten gaan. Het kabinet gaat tegen de uitspraak in beroep.

Berechting door Koerden

Door weer met Assad te gaan praten, hoopt Van Helvert dat de berechting van IS-strijders alsnog in de regio kan gebeuren. Hij wijst daarbij op de Koerden, die intussen ook met Assad samenwerken. Volgens Van Helvert kunnen de Koerden IS-strijders lokaal berechten met goedkeuring van het regime van Assad.

In 2012 verbrak Nederland alle diplomatieke banden met het Syrische regime. Daartoe was besloten omdat Assad op gewelddadige wijze had gereageerd op demonstraties van de Syrische bevolking tegen zijn regering. Zo werden Syriërs gebombardeerd met vatbommen en gebruikte Assad gifgas in de langdurige burgeroorlog die volgde op de protesten.

Aantal Europese landen spreken al met Assad

Nederland steunde rebellengroeperingen die tegen Assad vochten en eiste het vertrek van de president. Volgens Van Helvert moet Nederland op die eis terugkomen: ‘We moeten erkennen dat dat niet gelukt is. We moeten erkennen dat we in Nederland niet de politieke wil hebben om hem weg te jagen en dat we dat ook niet kunnen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Diverse Europese landen hebben al gesprekken gevoerd met het Syrische regime. Dagblad NRC berichtte afgelopen maandag dat Polen, Tsjechië en Denemarken met Syrië praten over de terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun geboorteland. Cyprus en Hongarije staan bovendien op het punt weer diplomaten naar de Syrische hoofdstad Damascus te sturen.

In de Tweede Kamer kon Van Helvert op weinig bijval voor zijn plannen rekenen. Zo vroeg Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid voor de PvdA en voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking, of het CDA de ‘wandaden van Assad’ is vergeten. Ook GroenLinks en D66 keurden het plan van de christen-democraten af.

Moet minister Blok gehoor geven aan de oproep van het CDA, of is het onverstandig om met de Syrische president gesprekken aan te gaan, gezien de gruweldaden die hij tegen zijn eigen bevolking heeft gepleegd? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.