Stelling van de dag

‘Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de daden van hun ouders’

12 november 2019Leestijd: 2 minuten

De staat gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter van maandag over het terughalen van 56 IS-kinderen. Dat laten minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) dinsdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de rechterlijke uitspraak moet Nederland zich inspannen om de kinderen terug te halen.

Lees de column van Roelof Bouwman: Leve de doodstraf voor IS-terroristen

VVD en CDA vinden dat er risico’s aan de uitspraak zijn verbonden. Als kinderen van IS’ers naar Nederland komen, dan kunnen de moeders mogelijk meekomen, met alle gevaren van dien, menen de partijen.

D66 en ChristenUnie staan vanuit het oogpunt van ‘medemenselijkheid’ minder afwijzend tegenover de terugkeer van IS-vrouwen en hun kinderen. Zij zijn ook bang dat de kinderen in Syrië radicaliseren en later in hun leven alsnog naar Nederland komen.

Geen onacceptabele veiligheidsrisico’s

De rechter oordeelde maandag in een kort geding dat Nederland zich moet inspannen om de 56 kinderen terug te halen uit de kampen Al-Hol en Al-Roj in het noordoosten van Syrië. De overheid moet wel de ruimte krijgen om te bepalen hoe ze de terugkeer van de kinderen aanpakt, vindt de rechter. Nederland heeft het niet voor het zeggen in Syrië en hoeft volgens de rechter geen onacceptabele veiligheidsrisico’s te nemen in het gevaarlijke gebied. De overheid kan daartoe afspraken maken met de Amerikanen of andere partners in de regio.

Volgens de rechter zijn de kinderen het slachtoffer van het handelen van hun moeder of hun beide ouders. De kinderen hebben allemaal de Nederlandse nationaliteit en zijn jonger dan twaalf jaar, de meesten zelfs onder de zes jaar. De rechter benadrukte dat de kinderen nu nog zo klein zijn dat het risico kleiner is als ze nu worden teruggehaald, omdat ze nu nog niet echt zijn beïnvloed door terroristische denkbeelden.

Moeders hebben geen recht op repatriëring

Hun negentien moeders hebben geen recht op repatriëring, omdat zij er volgens de rechter zelf voor hebben gekozen om naar IS-gebied te vertrekken. Maar als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders, moet de overheid kijken of het mogelijk is ook de moeders terug te halen.

Nog eens vier vrouwen hebben geen kinderen. Zij worden sowieso niet teruggehaald naar Nederland.

Wat vindt u? Mag een kind worden gestraft voor de daden van zijn ouders? Of weegt het veiligheidsrisico van terugkeer van de moeders zwaarder? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.