Stelling van de dag

‘Kamerleden moeten alles tegen elkaar kunnen zeggen’

06 november 2019

DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk haalde zich dinsdagavond de woede op de hals van de Tweede Kamer toen hij oud-minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) ‘moordenaar’ en ‘lijkenverstopper’ noemde. Dat gebeurde tijdens het debat over de 74 burgerdoden die in 2015 vielen tijdens een bombardement in Irak.

‘Minister Hennis wist op zeer korte termijn dat er burgerdoden zijn gevallen en zij heeft als lijkenverstopper de informatie over de burgerslachtoffers niet met de VVD en niet met de hele Kamer gedeeld. Vervolgens is ze nu VN-gezant. Moet je je eens voorstellen. Iemand die min of meer verantwoordelijk is voor die moorden, die zit dan als VN-gezant, als Nederlander uit Heerlen, daar leiding te geven. Vindt u als VVD’er dat iemand die jarenlang de moorden heeft verzwegen, dat soort functies kan invullen?’

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Arib snoert Kamerlid Öztürk onnodig de mond

VVD- Kamerlid André Bosman (VVD) reageerde geëmotioneerd. ‘De heer Öztürk heeft zojuist mijn collega’s tot moordenaar gemaakt. Ik vind dat volstrekt, maar dan ook wel volstrekt ongepast wat hier wordt gezegd. Ik neem hier afstand van, ik ben hier ontzettend boos over en ik ga de heer Öztürk niet bedienen met een antwoord.’

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wilde Öztürk ook aanspreken op het feit dat hij militairen maar ook ministers tot moordenaars maakt. ‘Op het moment dat we het hebben over een oorlog tegen IS, waar slachtoffers vallen tegen IS. Dat kan echt niet, dat is buiten de orde, onprofessioneel van de heer Öztürk en schandalig.’ Hij riep op Öztürk niet langer deel te laten nemen aan het debat.

Schande om militairen zo neer te zetten

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks sloot zich daarbij aan. ‘Ik maak er bezwaar tegen dat de heer Öztürk het woord “moord” in de mond neemt, want daar is gewoon geen sprake van geweest. En het is ook echt een schande dat u dat doet omdat u de militairen op een manier neerzet die echt geen pas geeft. U was een van de mensen in de Kamer die deze mensen op pad heeft gestuurd en zeker niet om er moordenaars van te maken. Dus ik neem afstand van uw woorden en ik hoop oprecht dat u dat zelf ook gaat doen.’

Ook CU-Kamerlid Joel Voordewind en PvdA-Kamerlid John Kerstens vroegen Öztürk zijn woorden terug te nemen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar Öztürk weigerde dat. Kamervoorzitter Khadija Arib deed een dringend beroep op hem om de woorden te vermijden. ‘Nu gaat de aandacht naar u en niet naar de slachtoffers,’ zei ze. Öztürk reageerde door te zeggen dat de nabestaanden ook van moord zouden spreken.

Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen: Bizar om Hennis tot zondebok te verklaren om burgerdoden Irak

Voorval heeft geleid tot ‘mooie tv’

DENK-Kamerlid Farid Azarkan vindt dat Öztürk ‘scherp heeft gedebatteerd’, zei hij dinsdagavond bij Pauw. ‘Ik denk dat hij goed uiting heeft gegeven aan het feit dat er 74 mensen zijn gedood. Ik denk dat hij geen rekening heeft gehouden met de wat tere zieltjes van de andere Kamerleden.’

Hij noemde het ‘kinderachtig’ om met zijn allen Öztürk aan te vallen. ‘Op een gegeven moment werd er ook voorgesteld om Selçuk niet meer te laten deelnemen aan het debat. Dat is wel een gekozen volksvertegenwoordiger. Ook als je het niet met elkaar eens bent. Je kunt iets vinden van de stijl, dat mag. Iedereen kiest daar zijn eigen woorden voor, daar ben je als parlementariër vrij in.’ Het voorval heeft volgens Azarkan in elk geval geleid tot ‘mooie tv’. Presentator Jeroen Pauw wees hem erop dat DENK destijds ook stemde voor de inval in Irak.

Wat vindt u? Moeten Kamerleden vrijuit kunnen spreken als gekozen volksvertegenwoordigers? Of ging Öztürk hier te ver? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.