Premium Lock Bizar om Hennis tot zondebok te verklaren om burgerdoden Irak

05 november 2019Leestijd: 4 minuten
Hennis tijdens de aankomst van zes F-16's die actief waren in de strijd tegen de radicaalislamitische IS in Irak en Syrie naar Nederland. Foto: ANP

Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis is volgens velen de boosdoener, omdat zij de Tweede Kamer niet zou hebben geïnformeerd over burgerdoden bij het bombardement op een IS-bommenfabriek in Irak. Maar het is onjuist en onverstandig om Hennis, die nu in Irak is, tot zondebok te bestempelen, schrijft Eric Vrijsen.

Het kabinet erkende maandag dat een bom uit een Nederlandse F-16 op 3 juni 2015 in Irak onbedoelde burgerslachtoffers maakte. Minister Ank Bijleveld (CDA) zegt dat haar voorganger op Defensie, Jeanine Hennis (VVD), de Kamer niet goed inlichtte.

Wederom blijkt: Nederland niet gewend oorlog te voeren

In Den Haag en Hilversum is hierover grote beroering ontstaan. Tv-presentatoren en columnisten zeggen dat Hennis de Tweede Kamer heeft voorgelogen en dat lijkt nog erger dan die burgerdoden zelf. Waar Bijleveld zegt dat Defensie zich ‘verantwoordelijk’ voelt, wordt dat verbasterd tot ‘aansprakelijkheid’.

Nederland is niet gewend oorlog te voeren, dat blijkt maar weer eens. Daarom nu even een paar feiten.

Vanaf de zomer 2014 deden F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht mee aan de strijd tegen het terreurkalifaat van Islamitische Staat (IS) in Irak (later ook in Oost-Syrië). Dit was een legitieme strijd. IS pleegde gruweldaden en genocide.

Duurste precisiebommen gebruikt om ‘nevenschade’ te vermijden

De luchtmacht stak nooit onder stoelen of banken dat er burgerdoden konden vallen, maar verzekerde steeds dat alles zou worden gedaan om ‘nevenschade’ te vermijden. Hiervoor werden de duurste precisiebommen gebruikt.

Op 3 juni 2015 trof zo’n small diameter bom een explosievenfabriek van IS in de plaats Hawija. Het was een voltreffer. Maar aangezien IS ter plekke veel meer explosieven had opgeslagen dan de westerse inlichtingendiensten konden weten, ontstond een reeks ontploffingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw