‘Voor politieagenten zijn psychologische tests’

22 oktober 2019Leestijd: 3 minuten
Twee boa's bij Amsterdam Centraal. Foto: ANP

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) worden binnenkort bewapend met pepperspray en wapenstok. Zij hebben steeds vaker te maken met geweld. Goed om de tekorten bij de politie aan te vullen?, vroegen we u. Of moet het geweldsmonopolie bij de politie blijven?

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Louis Kuijper

Als het wordt ingevoerd voor boa’s dan vind ik dat iedereen pepperspray bij zich mag hebben voor zelfbescherming zoals toegestaan in ons omringende beschaafde landen landen.

Mantas Vissers

Ik ben hier niet perse een voorstander van. Mede vanwege het geweldsmonopolie en de bijzondere aard van het werk zijn er strenge toelatingseisen voor politieagenten, waarbij er onder andere psychologische tests etc. plaatsvinden. Bij boa’s zijn deze eisen veel minder streng. Hierdoor vraag ik me dus af of het wel verantwoord is om deze mensen vrijwel dezelfde geweldsmiddelen te geven als agenten.

H.B.B. van den Engel

In de buitengebieden zijn er jachtopzichters / boswachters, ook BOA’s in dienst van particulieren en van het rijk. Zij hebben te maken met gevaarlijke bewapende criminelen en stropers. De politie is ver weg en kan de weg niet vinden of de politiewagens kunnen niet over de bospaden rijden en is derhalve dus zo goed als niet aanwezig. Deze BOA’s moeten bewapend zijn met een vuurwapen. Boa’s in de stad zijn heel wat andere kwestie. De politie kan snel ter plaatse zijn. Ik kan mij herinneren dat een vorige burgemeester in Rotterdam de BOA’s die toen voorzien waren van een wapenstok, die wegens nare ervaringen ontnam. Die wapenstok is meer een aanvallend wapen, pepperspray meer een verdedigend. Pepperspray wel, wapenstok niet voor de bewoonde wereld en in het buitengebied een vuurwapen zo zou het moeten zijn.

Ton den Haan

Er wordt weer een grens verschoven. Nu de 23.500 boa’s bewapenen. Eerst allemaal trainen op het gebruik van die wapens. Daarna jaarlijks opfriscursus. Als er dan geweld wordt gebruikt door de boa’s zullen er aangiften worden gedaan. Kan de politie gaan onderzoeken en zal er mogelijk vervolging moeten plaats vinden. De volgende stap zal pistool worden. Ik denk dat boa’s getraind moeten worden in de omgang met mensen en dreiging van geweld, dus ontwijken en/ontlopen en de politie inschakelen. Niet doen.

Eva. M Kellerman

Zeker horen de Boa’s bewapend te zijn met een niet- dodelijk wapen. Zij staan in de frontlinie en knappen in eerste instantie het werk van de politie op. Moeten zij zich verdedigen soms met blote handen?

Marinus Boluijt

Als Boa’s worden bewapend, dan ook een bodycam graag, dan kan er achteraf tenminste worden vastgesteld of het toegepaste geweld proportioneel was. Die Boa’s zijn namelijk niet allemaal zulke lieve vriendelijke jongens en meisjes.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.