‘Wapenstok en pepperspray horen bij politie, niet bij boa’s’

21 oktober 2019Leestijd: 2 minuten
Boa's voeren actie in Amsterdam. Foto: ANP

Buitengewone opsporingsambtenaren worden binnenkort bewapend met pepperspray en wapenstok. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen CDA-minister van Justitie Ferd Grapperhaus en de belangenorganisatie BOA Bond. De buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) voeren al langer campagne voor bewapening. Zo werden in Amsterdam tijdelijk geen bekeuringen uitgeschreven door de boa’s.

Boa’s zijn bekend als handhavers in het openbaar vervoer of op straat. De burgemeester is verantwoordelijk voor de inzet van de ambtenaren. De boa mag strafbare feiten opsporen zoals wildplassen of foutparkeren en daarvoor een bekeuring uitdelen. Ook leerplichtambtenaren en milieu-inspecteurs zijn buitengewone opsporingsambtenaren. In totaal telt Nederland zo’n 23.500 boa’s.

Meer geweldsincidenten

De BOA Bond wil dat de ambtenaren worden bewapend, omdat zij steeds vaker met geweld te maken krijgen. Volgens de Bond hadden boa’s in Amsterdam in 2018 te maken met 580 ‘zwaardere gevallen’ van geweld. Een jaar daarvoor was dat nog 460 keer. Ook was er een toename van ‘zeer zwaar geweld’ waarbij de ambtenaar zijn werk niet kon voortzetten na het incident. Dat soort incidenten kwam in 2018 gemiddeld een keer per week voor.

De politie en minister Grapperhaus waren lange tijd tegenstander van het bewapenen van de ambtenaren. Zo schreef Grapperhaus eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat het geweldsmonopolie bij de politie blijft. Boa’s zijn nu alleen uitgerust met handboeien.

Halsema wil bewapende boa

Afgelopen mei vroeg de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema nog aan Grapperhaus om dat oordeel te herzien. Volgens Halsema hebben boa’s pepperspray nodig als verdedigingsmiddel als zij worden belaagd. Door het personeelstekort bij de politie worden de boa’s steeds vaker ingezet om de orde te handhaven, ook al zijn zij daarvoor niet bedoeld.

De campagne van boa’s lijkt nu succesvol. Op het overleg van de BOA Bond en de minister is afgesproken dat er nieuwe regels komen waardoor handhavende boa’s een uitrusting krijgen van pepperspray en een wapenstok. De boa’s die daarmee worden bewapend, krijgen eerst een verdedigingsinstructie over de wapens.

Is een verdedigingsinstructie voldoende voor de boa’s om een wapenstok en pepperspray te gebruiken of horen zulke geweldsmiddelen alleen thuis in handen van de politie? En is het bewapenen van de boa alleen maar een maatregel om de tekorten aan politiepersoneel te verhullen? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.