Reacties op de stelling

‘Mensen die werk hebben, kunnen niet zomaar verhuizen’

13 september 2019

De Zuid-Italiaanse krimpregio Molise gaat 25.000 euro per inwoner uitdelen om de leegloop tegen te gaan. Zou een Terneuzenbonus of Pekelapremie ook een goed idee zijn voor Nederland? De meeste lezers die reageerden op onze Stelling denken van niet. Lees een selectie van de reacties.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Frederik Geubel

Ja, voor € 25.000 ga ik in een krimpgebied wonen. Vaak zijn krimpgebieden de mooiste omgeving om in te wonen. Is het erg dat mensen die gebieden verlaten? Als er straks niemand meer woont kan er natuur van worden gemaakt met veel bomen om zo het stikstofprobleem te verlichten. Misschien kan men plattelandsbewoners uit de kleinere dorpen bewegen in een ander, centraal dorp te gaan wonen. Zo kunnen er ook weer voorzieningen ontstaan waar behoefte aan is. Behoud wel het dorpse karakter met veel groen tussen de woningen en geen hoogbouw. Zeg maar kleine dorpjes rondom het bestaande dorp. In het noorden zou dat goed samen kunnen gaan met de beschadigingen aan de huizen door de exploitatie van het gas. Dan zou de subsidie wel verhoogd moeten worden natuurlijk.

 

Frtts Assenaar

Voor Nederland is dat onzin. Wij zijn meer gebaat met werkgelegenheid en “voorzieningen”. Schei uit met alles te concentreren in de Randstad en maak wonen in de randgebieden aantrekkelijker. Geheel eens met Alexander. Ik ben zelf rond 1960 vrijwillig van Rotterdam naar Emmen vertrokken; daar was werk, betaalbare huisvesting en de omgeving was rustig. Sindsdien in Drenthe blijven hangen en er geen spijt van gehad.

 

Erik Nannen

Het lijkt mij geen goed idee, beter is de infrastructuur naar Groningen zo te verbeteren dat je in een uur in Amsterdam bent.

Veel werkenden zullen dan opteren voor een huis in het rustige en ruime Groningen, ook zullen bedrijven die afhankelijk zijn van goede verbindingen zich in Groningen willen vestigen, zeker wanneer die hsl naar Hamburg en Berlijn wordt doorgetrokken.

Nu moeten afgestudeerden voor een baan naar het westen, zelfs de universiteit organiseert haar internationale congressen in Amsterdam, omdat Groningen te ver is.

Net als de verplaatsing van de rijksdiensten naar het noorden indertijd, is deze vestigingspremie kapitaalvernietiging, zodra men kan of moet gaat men terug.

Doe een investering waardoor de bedrijven en de mensen er zelf naar toe willen.

 

Johannes Mol

Wij wonen, geheel vrijwillig in een krimpregio (Brunssum). Ook nog op een voormalig mijnterrein (Emma terrein). Wij hebben het prima naar ons zin. Wij verlangen bepaald niet terug naar de drukte van de randstad.

 

Henk Albarda

ONZIN stelling. Nederland kent geen krimp-gebieden. Natuurlijk, als je 1 dorp in Nederland neemt, zou dat tussen 1985 en 2015 een kleiner aantal inwoners kunnen hebben. Nederland heeft vrijwel het hoogste aantal inwoners per km. Alleen in die gebieden die in deze stelling geprobeerd worden als krimp-gebied te worden benoemd, IS nog AT ALL enige natuur te vinden. En OOK dat moet dan volgebouwd worden. Vokomen idioot. Nederland moet miljoenen inwoners kwijt, bv naar Syrie……

 

Willemijn Voigt

Nou, ik denk dat de bewoners van deze zgn. ‘krimpgebieden’ daar écht niet op zitten te wachten! Enne….hoe zit het daar met werkgelegenheid, scholen, geneeskundige voorzieningen, winkels, etc. etc.? Belangrijker is het om het overvolle westen te ontlasten en dát weer leefbaar te maken. En we weten allemaal dat elke allochtoon of illegaal juist daar de boel overneemt. Die moeten gewoon terug naar eigen land, dan kan ook in het westen weer adem worden gehaald en zal het een zegen zijn voor alle mensen die écht een uitkering nodig hebben.

Als mensen naar de krimpgebieden verhuizen, snijdt het mes aan 2 verkeerde kanten:

1. overstroming van de krimpgebieden met grote belasting van het beetje natuur dat er nog is en 2. de grote overvloed aan niet of nep Nederlanders in het westen wordt nog groter met als gevolg een nog grotere verpaupering die er nu al is.

 

Marion Jansen

Ik verwacht niet dat het gaat werken. Mensen die een baan hebben, kunnen niet zomaar verhuizen naar een gebied dat ver van hun werk af ligt. In die krimpregio’s is bijna geen werkgelegenheid dus van baan verwisselen om daar naartoe te verhuizen is geen optie.

Als je mensen alleen maar geld geeft als ze simpelweg gaan verhuizen, gaan precies de verkeerde mensen verhuizen: gepensioneerden en uitkeringstrekkers. Die hoeven toch niet te werken en krijgen een leuk bedrag. Maar ze voegen niks extra’s toe aan een krimpregio, omdat ze daar waarschijnlijk weinig geld gaan uitgeven en weinig bijdrage gaan leveren aan het sociale leven.

We moeten ons hele land leefbaarder maken door ervoor te gaan zorgen dat er veel minder mensen komen. Dat zal opluchten op alle gebieden. Om maar te beginnen met alle illegaal tuig eruit te gooien, criminelen op te sluiten en/of eruit te gooien en veel minder mensen binnenlaten via migratie.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.