Stelling van de Dag

‘Voor 25.000 euro ga ik in krimpregio wonen’

12 september 2019Leestijd: 2 minuten

Het Zuid-Italiaanse Molise gaat geld uitdelen om nieuwe bewoners en bedrijven te werven. De regio kampt al jaren met een leegloop. Wie er in een dorp gaat wonen met minder dan 2.000 inwoners krijgt daarvoor drie jaar lang 700 euro per maand. In totaal ruim 25.00 euro dus. In ruil daarvoor moet de nieuwkomer een nieuw bedrijf beginnen. Zou zo’n regeling een goed idee zijn voor de Nederlandse krimpgebieden?

In Italië zijn de omstandigheden erger dan in Nederland. De gehele Italiaanse bevolking krimpt. In 2018 is het laagste aantal geboorten geregistreerd sinds 1861, toen de registratie begon. Afgelopen jaar zijn in Italië minder dan 440.000 kinderen geboren.

Bedrijvigheid stimuleren

Dunbevolkte regio’s zoals Molise kampen met de gevolgen daarvan. Tegenover The Guardian stelt de regiopresident van Molise, Donato Toma, dat de maatregel nadrukkelijk is bedoeld om ook de bedrijvigheid te stimuleren: ‘We wilden meer doen om te zorgen dat hier wordt geïnvesteerd. Mensen kunnen een kapper beginnen of een restaurant, het maakt niet uit. Zo komt er nieuw leven in onze dorpen, terwijl ook de bevolking groeit.’

Het betalen van Italianen om naar krimpregio’s te verhuizen, is niet nieuw. Eerder al zijn in Sicilië huizen voor 1 euro te koop gezet, al hadden die wel een opknapbeurt nodig. Ook in Griekenland worden maatregelen tegen de krimp genomen. Zo biedt het Griekse eiland Antikythera, nabij Kreta, gezinnen 500 euro per maand als ze de populatie van twintig inwoners laten groeien.

Nederland telt negen krimpgebieden

Zulke vergaande acties zijn in Nederland nog niet ondernomen, al zijn in 2018 officieel negen krimpgebieden aangewezen. Ook zijn er tien regio’s in Nederland waar krimp wordt verwacht. De negen krimpgebieden zijn onder meer bekende regio’s als de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen, Noordoost-Friesland en het Noorden van Groningen.

De krimpregio’s botsen met de trend dat het in Nederland alsmaar drukker wordt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeit de Nederlandse bevolking tot 18,3 miljoen inwoners in 2035. Eén miljoen meer dan nu, maar de groei zit ‘m vooral in de steden. Het CBS verwacht dat Loppersum, het door aardbevingen getroffen gebied in Groningen, in 2035 bijna eenvijfde minder inwoners telt dan nu.

Zijn drastische maatregelen zoals in Italië ook nodig in Nederland? Moet er een Pekela-premie worden gegeven aan inwoners die naar een van de grootste krimpgebieden in Nederland verhuizen, of zijn de maatregelen pure geldverspilling? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.