‘Is het soms verboden om als meisje te kijken op de jongensafdeling?’

27 september 2019Leestijd: 3 minuten
Barbiepoppen. Foto: ANP.

Minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven (D66) riep speelgoedfabrikanten op rolbevestigend speelgoed ‘onder de loep te nemen’. Ook gaat ze met uitgevers van schoolboeken praten over ‘stereotypering’ in schoolboeken. In de Stelling van de Dag vroegen wij lezers of de minister zich beter met andere zaken kan bezighouden, of dat verzet tegen ‘genderstereotypering’ nuttig is. De meeste lezers zien liever dat de minister andere onderwerpen aandacht geeft. Lees een selectie van de reacties terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Alice Tromm

Wat een waanzin en geld verspilling is dit weer. Als kind heb ik nooit een pop gehad maar een beer. En dit was in de jaren vijftig. Mijn ouders zagen echt wel wat hun kinderen wilden dus geen pop voor mij, wel voor mijn zusje. Is het soms verboden om als meisje te gaan kijken op de jongens afdeling speelgoed? Ik speelde met Lego en ik las jongens boeken zoals Arendsoog en geen zoete meisjes boeken. Of moet dit weer van bovenaf opgelegd worden?

Pieter Starke

Ik ben helaas bang dat het wel zo is, dat er in de Randstad het nodige draagvlak is voor deze manier van denken…

Peter Boogers

Of we collectief de weg kwijt zijn weet ik niet, althans, niet als Nederland in zijn geheel. Dat de huidige regering collectief de weg kwijt is staat voor mij als een paal boven water. Laat kinderen lekker zelf kiezen waarmee ze willen spelen. Ik heb zelf 4 kinderen en 2 stiefkinderen. Van deze club hebben er 2 (inmiddels) borsten en die andere 4 niet, maar ik mag niet (meer) zeggen welk geslacht ze hebben. Enfin, die 2 met borsten kreeg ik het poppenhuis niet ingeschopt of geslagen, want ze wilden persé met die 4 zonder borsten de tuin in om hutten te bouwen, loopgraven te graven, fietsen te slopen en meer van dat soort activiteiten.

Dat gezegd hebbende, ik probeer hier zo genderneutraal mogelijk te zijn, maar dat maakt het welhaast onmogelijk om op een normale manier te communiceren. Als dit gender-geleuter het belangrijkste punt is van het Ministerie van Emancipatie, dan mag van mij per direct dat gehele ministerie opgeheven worden. Al die politieke correctheid maakt de samenleving onwerkbaar.

Tidak Kelihatan

Goeie genade. Zijn dit nu de dringendse zaken om ons mee bezig te houden? Speelgoed? Echt waar?

J. Mulder

De stelling gaat te ver. Collectief houdt in dat iedereen de weg kwijt is. Dat betwijfel ik ten zeerste gelet op de reacties. De stelling had moeten luiden “Bij D66 is men de weg kwijt”. Deze partij doet er alles aan om maar in het nieuws te komen. Is het niet mevrouw Dijkstra, dan is het wel Jetten met zijn halvering van de veestapel. En nu weer deze minister met haar rare opvatting. Laat kinderen zelf kiezen. Niet ieder kind is een Jetten in spee.

Joep Heemskerk

Op zich zit hier geen verkeerde gedachte achter, meisjes kunnen het ook leuk vinden om met lego te spelen en jongens zijn mogelijk ook dol op barbies. Echter, met het artikel van Ron Kosterman over Darya Safai in het achterhoofd denk ik niet dat dit is waar de prioriteiten zouden moeten liggen als het gaat over gelijkheid tussen man en vrouw. Dit artikel schrijft: “‘Maar kinderen krijgen van volwassenen de verkeerde boodschap als gezegd wordt dat speelgoed niet voor ze is bedoeld. Die boodschap is schadelijk voor kinderen”. De hoofddoek is in dit opzicht schadelijker dan speelgoed. Meisjes krijgen te horen dat ze geen respect krijgen zonder hoofddoek en naar de stem van de duivel luisteren. Terwijl jongens dat zonder hoofddoek niet om de oren geslingerd krijgen. Kan de minister dat eerst aanpakken?

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.