Stelling van de dag

‘Speelgoedkwestie toont: we zijn collectief de weg kwijt’

26 september 2019Leestijd: 2 minuten

Minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven (D66)  roept speelgoedfabrikanten op rolbevestigend speelgoed ‘onder de loep te nemen’. Met uitgevers van schoolboeken gaat Van Engelshoven het gesprek aan over ‘stereotypering’ van schoolboeken.

Dat meldt het AD donderdag.

De minister doet haar oproep nadat de Franse regering dinsdag een akkoord bereikte over het verbieden van indelingen voor jongens en meisjes in speelgoedwinkels. In folders mag niet meer per sekse worden geadverteerd. En winkelpersoneel mag ouders straks niet meer vragen: ‘Is het voor een jongen of een meisje?’

Het bedrijfsleven gaat speelgoed ontwikkelen ‘dat niet discrimineert’. Op een speelgoedservies staat straks niet meer ‘doe als mama’ maar ‘doe als je ouders’. Een bouwpakket moet ook aan meisjes worden aangeboden. En een haarborstelset kan ook voor jongetjes zijn.

In Australië zetten belangenorganisatie Play Unlimited en wetenschappers in 2014 het onderwerp al op de politieke agenda met de actie No Gender December. De bedoeling van de actie was ouders met Kerst genderneutraal speelgoed voor hun kinderen te laten kopen. ‘Kinderen willen van nature graag doen wat ze denken dat goed is en waardering krijgen van volwassenen. Dat is een mooie eigenschap,’ zei psycholoog Lori Day bij de lancering van de actie. ‘Maar kinderen krijgen van volwassenen de verkeerde boodschap als gezegd wordt dat speelgoed niet voor ze is bedoeld. Die boodschap is schadelijk voor kinderen. De goede boodschap is: laat seksebepaald speelgoed links liggen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In december 2018 sprak Van Engelshoven tijdens een TED-talk ook al over genderstereotypen. Ook tegenwoordig tonen advertenties voor speelgoed volop stereotypische rolmodellen, merkte ze op. ‘Meisjes zijn verzorgend, jongens zijn avontuurlijk.’

Volgens de minister komen vrouwen door genderstereotypen ongewild vast te zitten in parttime-banen en kunnen ze zich niet meer persoonlijk en professioneel ontwikkelen. En kunnen ze zelfs, door financiële afhankelijkheid, niet meer weg uit hun relatie als ze dat willen.

Wat vindt u? Is het goed dat de minister zich verzet tegen stereotypen bij kinderspeelgoed? Of moet zij zich met belangrijkere zaken bezighouden? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.