Stelling van de dag

‘Nederland heeft “FBI” nodig tegen drugsmisdaad’

29 augustus 2019Leestijd: 3 minuten

Het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’ maakt veel los bij politie, justitie en politici. Uit het rapport, woensdag gepubliceerd na onthullingen van De Telegraaf, blijkt dat Amsterdam totaal geen grip heeft op de grootschalige drugscriminaliteit die de hoofdstad ontwricht.

Er gaan vele tientallen miljoenen euro’s om in de handel in verboden drugs, waaronder cocaïne, waarvan het gebruik inmiddels is ‘genormaliseerd’. Bij de handel zijn wereldwijde criminele netwerken betrokken, wat ertoe leidt dat de hoofdstad een ‘wetteloze jungle‘ is geworden waar de misdaad welig tiert. De politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, die respectievelijk criminelen moeten aanhouden, strafrechtelijk vervolgen en erop toezien dat zij hun drugswinsten niet kunnen witwassen, schieten tekort in kennis en het delen van informatie, aldus het rapport.

Nederlandse Politie Bond: richt ‘FBI’ op voor strijd tegen drugscriminelen

Gemeenteraadsleden in Amsterdam willen een debat met burgemeester Femke Halsema. Ook landelijke politici in de Tweede Kamer eisen een harde aanpak, en vragen het kabinet om met Prinsjesdag extra geld vrij te maken voor de strijd tegen drugscriminaliteit. De Nederlandse Politie Bond (NPB) opperde woensdag dat een ‘Nederlandse FBI’ moet worden opgericht die zich volledig richt op het ontmantelen van zware en georganiseerde drugscriminaliteit. Dit naar voorbeeld van de Verenigde Staten, waar overigens de Drug Enforcement Administration (DEA) met die taak is belast. Wel deelt die organisatie de jurisdictie met de federale politiedienst FBI.

NPB-voorzitter Jan Struijs wil dat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) daarvoor 500 rechercheurs vrijmaakt. Volgens Struijs gaat het om een ‘nationale en internationale kwestie die de hoogste prioriteit verdient’. Hij wijt de gebrekkige handhaving aan te weinig capaciteit bij de politie, die zijn handen al vol heeft aan alle liquidaties in en rond Amsterdam. ‘Van langdurig en geconcentreerd onderzoek naar de structuur van deze winstgevende misdaadsector komt in de praktijk weinig tot niets terecht.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Burgemeester Gilze-Rijen: ‘Het is het paard achter de wagen spannen’

Bij Spraakmakers op NPO Radio 1 werd woensdag gedebatteerd over de kwestie. Burgemeester Jan Boelhouwer (PvdA) van het Brabantse Gilze en Rijen – gelegen in een grensregio die ook heeft te kampen met drugscriminaliteit – denkt niet dat een ‘nieuw korpsje te organiseren waar 500 mensen zitten’ effectief is: ‘Het is het paard achter de wagen spannen.’ Volgens Boelhouwer frustreert een ‘Nederlandse FBI’ de ‘samenwerking die wij nu met alle instanties hier in Brabant hebben’.

De problemen zijn volgens hem niet alleen te wijten aan een gebrek aan capaciteit bij politie, justitie en Belastingdienst, maar ook aan de privacywetgeving. Ook irriteert het Boelhouwer dat het land in rep en roer raakt door een rapport over Amsterdam, ‘terwijl wij in de provincie net zo veel ellende hebben, maar nauwelijks worden gehoord’.

Wat vindt u? Is een ‘Nederlandse FBI’ die zich volledig richt op drugsmisdaad de oplossing? Of zijn er andere maatregelen nodig? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.