Misdaad en boze bewoners bezorgen Halsema hoofdbrekens

19 juni 2019Leestijd: 6 minuten
Femke Halsema. Foto: ANP.

Femke Halsema (GroenLinks) beleeft zware tijden als burgemeester van Amsterdam. Ze krijgt forse kritiek van inwoners van Buitenveldert na een fatale mishandeling door een statushouder, die de zorgen over de komst van een 24-uursopvang voor ‘ongedocumenteerden’ verder versterkt. Ook blijven zware criminaliteit en klachten over ‘aso-asielzoekers’ de hoofdstad teisteren.

Buitenveldert bezorgd na dodelijke mishandeling

Een voorval dat veel Amsterdammers bezighoudt, is de fatale mishandeling van een 68-jarige vrouw in de wijk Buitenveldert in Amsterdam-Zuid. Vorige week overleed de vrouw, die zo zwaar was toegetakeld dat haar familie haar niet meer herkende, in het ziekenhuis nadat ze in coma raakte. De verdachte is een 20-jarige statushouder, die een verblijfsvergunning heeft en al jaren in Amsterdam woont. Hij heeft de mishandeling en verkrachting bekend. Volgens zijn advocaat kreeg hij een psychose.

Vrijdag reageerde Halsema op aantijgingen dat de overheid ‘onder de pet’ zou hebben gehouden dat het ging om een asielzoeker. ‘Het Openbaar Ministerie brengt op het moment dat er een verdachte is nooit iets anders naar buiten dan geslacht, leeftijd en woonplaats,’ zei ze in gesprek met de regionale zender AT5. ‘Het zou heel onzorgvuldig zijn als je daar ineens van zou gaan afwijken.’ De burgemeester is naar eigen zeggen geschokt door de ernstige mishandeling en heeft ‘geen enkele behoefte iets achter te houden, maar we hechten wel heel erg aan zorgvuldigheid’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In de buurt waren al grote zorgen over de komst van een 24-uursopvang voor ‘ongedocumenteerden’ (zie punt 2), die door de gebeurtenissen alleen nog maar groter zijn geworden. Halsema wil ‘samen met de politie het park opnieuw (…) laten schouwen om te kijken of daar bosjes weggekapt moeten worden of er extra verlichting nodig is’, wat onder buurtbewoners en op sociale media tot grote verontwaardiging leidt (zie onderstaande video). Velen van hen durven vanwege ‘gespuis’ en zwervers ’s avonds niet in en om het park te lopen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Protesten tegen 24-uursopvang illegalen blijven aanhouden

Velen in Buitenveldert waren toch al bezorgd vanwege de aangekondigde 24-uursopvang voor ‘ongedocumenteerden’, waar de gemeente minimaal vijf jaar zo’n 70 uitgeprocedeerde asielzoekers in een oude brandweerkazerne onderdak wil geven. Op de website ‘Geen illegalen in Buitenveldert’ – die in het bijzonder wil opkomen voor ‘kwetsbare buurtbewoners zoals ouderen, kinderen, vrouwen en joodse inwoners’ – wordt daartegen protest aangetekend.

De afgelopen maanden deden veel bewoners – onder meer tijdens inspraakavonden – hun beklag over de komst van de illegalenopvang, waaraan wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) in januari groen licht gaf. Onder de toekomstige bewoners zijn onder meer leden van het krakerscollectief We Are Here, veelal Noord-Afrikaanse illegalen die jaren door de stad zwierven. Critici vrezen dat de buurt onveiliger wordt door de 24-uursopvang, omdat het veelal gaat om jonge mannen zonder dagbesteding. Onder meer de lokale fracties van VVD en FVD, die al langer ageren tegen de plannen, hebben na de fatale mishandeling in Buitenveldert nogmaals vraagtekens gezet bij de wenselijkheid van de woonplek voor de ‘ongedocumenteerden’.

Halsema ziet in het voorval geen reden om de plannen te heroverwegen. ‘Ik heb begrepen dat Forum voor Democratie en VVD deze twee kwesties wel met elkaar willen verbinden, ik moet zeggen dat ik dat moeizaam vind,’ zei ze bij AT5. Het is een verschrikkelijke gebeurtenis die heeft plaatsgevonden maar met de opvang van uitgeprocedeerden, die daar eind volgend jaar van start gaat, heeft dit op zichzelf niets te maken.’

Een bijkomende reden voor de zorgen in Buitenveldert is de aanwezigheid van Joodse inwoners. Advocaat Herman Loonstein, bestuurder van de Joodse basisschool Cheider, zei in april in een reportage van AT5 dat hij vreest voor vijandigheid van asielzoekers die ‘uit Iran, Irak en Soedan komen (…) naar Joodse personen en joodse gebouwen’. De komst van de 24-uursopvang vormt volgens hem een risico: ‘Een pyromaan moet je niet in een luciferfabriek laten werken.’

Die opmerking schoot PvdA-raadslid Sofyan Mbarki in het verkeerde keelgat. Hij zei alle zorgen over de opvanglocaties serieus te nemen, ‘maar het is schandalig dat nota bene een schoolbestuurder hier zo openlijk discrimineert door mensen af te keuren op basis van hun afkomst en die afkomst zelfs te koppelen aan geweldsplegingen’. De partij riep het college van burgemeester en wethouders op om aangifte te doen van ‘discriminatie en belediging van een groep mensen’, maar dat gebeurde niet. Wel noemde het college de uitspraken van Loonstein ‘schandalig’.

Week vol zware criminaliteit door heel de stad

Intussen blijft (zware) criminaliteit in Amsterdam aan de orde van de dag. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn diverse panden in het westen van de stad zwaar beschadigd geraakt door een plofkraak op een geldautomaat. In Amsterdam Nieuw-West zijn plofkraken de laatste maanden schering en inslag: volgens AT5 is het alweer de zevende van dit jaar.

Dinsdagavond werd Amsterdam-Noord opgeschrikt door de moord op de van oorsprong Turkse thaikbokstrainer Saban Berk. Vanuit een auto met een Belgisch kenteken werd de 57-jarige man, volgens De Telegraaf en lokale media zeer geliefd in de buurt, doodgeschoten. Hij werd vermoedelijk aangezien voor vrouwenhandelaar Saban B., die momenteel in Turkije zit. De vluchtauto is teruggevonden in Zaandam, maar de schutter is nog voortvluchtig.

In 2014 gaf Saban Berk een interview aan de Telegraaf, waarin hij zich beklaagde over de vele keren dat hij voor Saban B. werd aangezien. Diezelfde krant meldt ook dat hij al langer problemen had in ‘het criminele milieu’: zo zou hij in 2017 ook al bij zijn sportschool onder vuur zijn genomen.

In Amsterdam-Oost wilde dinsdag een man brand stichten in de middelbare school De Hof, waarbij hij overigens zelf ‘half in brand’ vloog. Hij sloeg op de vlucht en is nog niet gepakt. In de nacht die volgde werd in Zuidoost een woning beschoten, en in een shoarmazaak in Zuid is een vrouw van 27 mishandeld door een 30-jarige man met een hamer. Hij is opgepakt: volgens de politie gaat het om een conflict in de relationele sfeer.

‘Aso-azc’ sluit na klachtenregen

Wat betreft de asielzoekersproblematiek heeft Halsema vanaf komend najaar een probleem minder. Maandag liet de burgemeester aan de nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD) weten dat het asielzoekerscentrum aan de Transformatorweg in Amsterdam-West in oktober gaat sluiten, zoals al was afgesproken. In 2017 opende de hoofdstad daar op verzoek van het Rijk een zogenoemde extra begeleiding en toezichtlocatie (ebtl), voor maximaal 50 asielzoekers die zich herhaaldelijk bezondigden aan pesterijen, discriminatie, vernielingen en/of geweld.

Lees dit artikel uit juli terug: Misdaad teistert Amsterdam, stad eist extra agenten

Het regende klachten over het ‘aso-azc’, waarvan de bewoners een gebiedsverbod voor de omgeving is opgelegd. Dit mede om de nabijgelegen sportclubs en scholen zoveel mogelijk te ontzien. Desondanks werden bij de naastgelegen voetbalvereniging SDZ soms wekelijks incidenten gemeld, meldt De Telegraaf. Er werd zelfs een keer een naakte asielzoeker in een kleedkamer vol kinderen aangetroffen.

De agenten worden naar eigen zeggen overvraagd: ‘Gemiddeld krijgen wij per week vijf meldingen van incidenten rond deze locatie,’ zegt een politiewoordvoerder tegen de krant. In een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad schreef Halsema dat de vele incidenten een rol spelen bij de sluiting: ‘De toezeggingen aan de buurt over een maximale termijn van twee jaar, de druk op de beschikbaarheid van geschikt vastgoed in Amsterdam voor maatschappelijke opvang en de benodigde politie-inzet zijn de belangrijke overwegingen van dit besluit.’ Volgens de burgemeester is ‘nu tijd voor andere gemeenten om deze rol op zich te nemen’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Amsterdamse fractievoorzitter van Forum voor Democratie Annabel Nanninga, die de situatie in het azc ‘een afgrijselijke bende’ noemt, is het daar niet mee eens. Ze zou de asielzoekers in kwestie het liefst direct uit Nederland zien vertrekken, schrijft ze op Twitter. ‘Ik ben blij als ze Amsterdam verlaten maar dit kun je een andere gemeente ook niet aandoen.’ De ebtl in de hoofdstad is een van de twee ‘aso-azc’s’ in Nederland. De andere staat in Hoogeveen. De Drentse gemeente heeft ook al aangegeven de proef te willen stoppen als die in februari 2020 ten einde komt.