Stelling van de dag

‘We moeten helemaal niet van het aardgas af’

16 juli 2019

De steun voor het aardgasvrij maken van huizen neemt snel af. Dat blijkt uit onderzoek van klimaatstichting HIER onder ruim 2.300 Nederlanders. Zijn we doorgeslagen in de anti-gashouding?

Een jaar geleden was nog 57 procent positief over het aardgasvrij maken van het huis, nu is dat minder dan de helft (48 procent).

In Elsevier Weekblad verscheen eerder dit coververhaal over de waanzin van de anti-gashysterie

Lees dat hier terug

Niet alleen nam de steun voor het aardgasvrij maken van huizen af, het aantal uitgesproken tegenstanders nam flink toe; van 29 procent in 2018 naar 43 procent dit jaar. De meest genoemde reden van de tegenstanders is ‘weer zo’n linkse hype’. Nederlanders zien vooral op tegen de kosten die het gasvrij maken met zich meebrengt.    

De groep die voorstander is van het stoppen met aardgas en die als belangrijkste reden daarvoor het klimaatprobleem geeft, is bijna gehalveerd, terwijl de groep die vindt dat we moeten stoppen met aardgas vanwege de aardbevingen in Groningen juist is verdubbeld.

Onlangs presenteerde het kabinet zijn klimaatakkoord waarin onder meer als doel staat huizen aardgasvrij te maken. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen gasloos zijn en twintig jaar later, in 2050, alle zeven miljoen woningen.

Van Nederlands aardgas af gaan versterkt juist de opwarming van de aarde, schreef Simon Rozendaal in het zomernummer van Elsevier Weekblad. ‘Met het vervangen van Gronings door Russisch aardgas gaat de mondiale methaanuitstoot fiks omhoog. Methaan is een krachtig broeikasgas, veel sterker dan CO2.’

Dit zijn de kosten van aardgasvrij wonen

En wie zijn huis zonder gas wil verwarmen, komt al snel voor lastige en peperdure keuzes te staan, schreef Bram Hahn. De minst ingrijpende oplossing, een hybride warmtepomp toevoegen aan een bestaande cv-ketel, kost afhankelijk van hoeveel subsidie er nog beschikbaar is, al gauw 3.000 tot 5.000 euro. Een volledig nieuw systeem kost tussen de 6.500 en 14.000 euro. En het is maar de vraag of deze oplossingen indirect niet alsnog behoorlijk wat aardgas zullen vergen.

Op de vraag wie opdraait voor de kosten, antwoordde premier Mark Rutte in maart 2018 laconiek: ‘Dat zien we wel.’

Wat vindt u? Zijn we doorgeslagen in de anti-gashouding? Of moeten we, linksom of rechtsom, toch een keer van het gas af? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.