‘Iedere gekozen ambtsdrager is vrij om statements te maken’

06 juni 2019Leestijd: 3 minuten
De Londense burgemeester Sadiq Kahn - AFP

De oproep van de Londense burgemeester Sadiq Khan aan de Britse regering om niet ‘de rode loper uit te rollen’ voor Donald Trump, is ‘moedig’, vindt Alex Brenninkmeijer, namens Nederland lid van de Europese Rekenkamer. Past het gemeentebestuurders om kritiek te uiten op wereldleiders?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Johan van Roekel

Het gaat er niet om of Trump een goede of een slechte president is, of een goed of slecht persoon. Het gaat erom dat hij de president van de Verenigde Staten is. Een belangrijke bondgenoot van Nederland en de leider van een soeverein land. Dan heb je als bestuurder een plicht om je persoonlijke mening binnenboord te houden en je te voegen naar de lijn die de regering aanhoudt t.o.v. deze persoon.

Yvonne Meyer

Trump is de democratisch gekozen president van Amerika. Ik vind het buitengewoon onverstandig dat men zich op een dergelijke manier over zijn persoon uitlaat!

Geer Hopman

Nope!
Trump grijpt zelf elke kans aan om mensen te vernederen of belachelijk te maken.

Aangezien hij daarmee als president elk aanzicht en respect verliest is hij vogelvrij.

Pieter Sibinga Mulder

Het is zeker niet moedig om je als bestuurder uit te spreken tegen Trump, het is eerder gemakzuchtig, laf en een goedkope poging om punten te scoren bij de politiek-correcte anti-Trump aanhang. Daarbij gaat het hier om een democratisch gekozen president waarbij ik mij afvraag: Zijn al die miljoenen Amerikanen die op hem stemden nou compleet debiel? Nee, natuurlijk zijn ze dat niet, al die stemmers wilden kortweg afrekenen met de politieke elite en haar leiders zoals Hillary Clinton. Die arrogante elite heeft het aan zichzelf te danken dat The Donald gekozen is. Hij loopt als een olifant door de porseleinkast, is narcistisch en heeft lak aan protocol en diplomatisch geleuter. En of je hem nu mag of niet: hij krijgt de zaken wél voor elkaar, kijk maar naar de manier waarop hij (eindelijk) Iran in de hoek begint te zetten!

PS. Trump had bijvoorbeeld de geldkraan naar de propagandistische NPO allang dichtgedraaid onder de noemer: Hou je eigen broek maar op!

Gait H.M. Leferink

Heeft Brenninkmeijer ook zoveel kritiek op Recep Tayyip Erdogan, Bashar al Assad en Kim Jong Un, om er maar een paar te noemen? Of houdt hij dan angstvallig zijn mond, in de stijl van ambtenaartje Laf-en-durf-niet?

Geert Nielander

De negatieve opmerkingen van Brenninkmeijer over Trump geven aan dat het hoog tijd wordt voor een grote schoonmaak in bestuurlijk Nederland.

Michel Versteeg

Iedere democratisch gekozen ambtsdrager heeft alle vrijheid om politieke statements te maken, al zijn ze nog zo ongelukkig en onfatsoenlijk. Dat geldt zowel voor de gekozen president Trump, als voor de gekozen burgemeester Kahn (die overigens naar mijn mening een uitgenodigde gast met respect zou behoren te bejegenen).
Wie nu juist géén politieke statements mogen maken, zijn benoemde (en dus niet democratisch gekozen) ambtsdragers c.q. openbare ambtenaren, zoals Nederlandse burgemeesters en wethouders en dus ook het benoemde lid van de Europese Rekenkamer de heer Brenninkmeijer!

Hans Vermeulen

Iedereen mag zijn of haar mening geven. Dat een burgemeester als Khan dit doet met de woorden die hij zelf heeft gekozen t.a.v. de president van de Verenigde Staten, onze belangrijkste partner in deze wereld, zegt iets over de kwaliteit van deze burgemeester. Ik heb medelijden met de Londenaren, die leven in een door hem steeds verder gecriminaliseerde stad. Door hem ja. Als je als burgemeester niet gekwalificeerd bent om de veiligheid te garanderen, dan verdien je niet het predicaat burgervader. Zijn opmerking zal wel bedoeld zijn om de aandacht van zijn eigen problemen af te leiden, maar juist hierdoor krijgt hij de bal dubbel hard teruggekaatst.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.