Stelling van de dag

‘Verdubbel maximumstraf bij discriminatie’

14 mei 2019

Een groep belangenorganisaties voor minderheidsgroeperingen wil dat de maximumstraf bij alle vormen van discriminatie wordt verdubbeld. Donderdag spreekt de Tweede Kamer over een wetsvoorstel van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA), waarin alleen de maximale straf op aanzetten tot discriminatie wordt verhoogd van één naar twee jaar.

Diverse organisaties vinden dat nog niet genoeg. Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Transgender Netwerk Nederland (TNN), Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlandse (SMN) en homo-emancipatievereniging COC  schrijven in een gezamenlijk bericht op hun eigen websites dat discriminatie ‘een ernstig maatschappelijk probleem’ is: in 2018 deden 3.688 mensen aangifte van discriminatie, bijvoorbeeld op grond van afkomst, geloof of seksuele geaardheid.

Groepsbelediging, steun aan discriminatie en discriminatie in het ambt

Alle maximumstraffen in de non-discriminatieartikelen in het Wetboek van Strafrecht moeten volgens de organisatie omhoog. Daaronder vallen onder meer groepsbelediging, het verlenen van (financiële) steun aan discriminatie of het discrimineren in een ambt, beroep of bedrijf. De belangengroepen vinden het ‘consequenter en evenwichtiger om de straf op alle vormen van discriminatie te verhogen, en niet slechts de straf op aanzetten tot discriminatie’.

Wat vindt u? Een goede zaak om discriminatie van minderheidsgroeperingen strenger te bestraffen? Of wordt discriminatie door de huidige wetgeving al voldoende aangepakt? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.