‘Geef slachtoffers, niet daders van IS, kans hier leven op te bouwen’

30 april 2019Leestijd: 4 minuten
Jezidi's wachten op een gratis maaltijd in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Foto: EPA/KOSTAS TSIRONIS

De ChristenUnie, de PvdA en GroenLinks willen opheldering van staatssecretaris Mark Harbers (VVD) over het beleid voor jezidi’s. Zaterdag meldde Trouw dat Nederland jezidi’s terugstuurt naar tentenkampen in Noord-Irak. Is het inmiddels veilig genoeg daar? We vroegen u om een reactie. Lees hier een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Hetty Winkler

De jezidi’s zijn juist bij uitstek de groep asielzoekers die hier in Nederland opgevangen zouden moeten worden. In tegenstelling met groepen die hier de boel terroriseren en die we op de een of andere manier niet het land uit krijgen.
Of degenen die door leugens zich op een oneigenlijke manier hier een plek weten te verwerven.
Wat mij betreft zijn deze zwaar getraumatiseerde groep van harte welkom!

Patricia Duijm

Direct een verblijfsvergunning hoeft niet, geef hen een tijdelijk verblijf. Zij kunnen dan echt bijkomen en de juiste psychische zorg ontvangen. Wanneer er echt veiligheid in Irak is en zij daar weer kunnen wonen (in huizen dus niet in kampen) dan kan bekeken worden wat te doen. Jezidi’s zijn de echte slachtoffers van ook door onze Syriegangers. Onbegrijpelijk dat er mensen bestaan die opkomen voor de Syriegangers om hun terug te halen. Mensen vinden de zogenoemde jihadbruiden o zo zielig … er is niets zielig aan. Zij hebben bijgedragen aan de slavernij van jezidi’s en zijn zwaar medeschuldig aan alles wat Isis op hun kerfstok heeft. Laat jezidi’s daar waar zij het aankunnen getuigen in rechtszaken regen Syriegangers zowel de mannen als de vrouwen en stop met die onzin van de laffe straffen van 2 en 6 jaar!

Xavier van Egdom

Nee. ze kunnen een tijdelijk visum krijgen. daarmee kunnen ze leren, werken en hebben ze recht op zorg. Maar alles moet er altijd op gericht zijn dat deze mensen terug gaan.

Job van Eijk

Laten we eerst de prioriteit maar eens leggen bij het zeker niet terughalen van Syriegangers, ongeacht wie dat betreft. Eerst maar eens een Amerikaanse haatprediker de toegang durven te ontzeggen en niet te vergeten de overduidelijke kanslozen en illegalen eruit zetten. Los daarvan, als de toestand daar veilig zou zijn – maar het lijkt me niet dat dat snel gaat gebeuren, er moet nog veel opgeruimd worden – dan natuurlijk wel terugsturen. Geen gedoe met automatische permanente verblijfsvergunningen na vijf jaar en wij maar blijven betalen. Aan het werk zetten kan ook geen kwaad.

Maria van Bommel

Dat is in de jaren negentig precies zo gegaan, in de oorlog met Joegoslavië. die mensen zijn ook bijna allemaal gebleven en de grootste groep zit in de bijstand. Staat te lezen op de site van het CBS.
Onze zoon heeft afgelopen zomer deze landen bezocht, allemaal Nederlandse, Duitse en Belgische kentekens. Veel mensen gesproken die zeiden, als je gratis kan leven, alles erbij krijgt, wat zou je dan in je thuisland gaan wonen, we rijden alle vakanties heen en weer. Dit is ons gek land ten voeten uit.

Désirée Joustra

Absoluut! Geef de slachtoffers en niet de daders van IS de kans hier een leven op te bouwen. Vluchtelingenverdragen zijn er voor échte vluchtelingen zoals de jezidi.

Michel Versteeg

Het gaat hier om mensen met de Irakese nationaliteit die zijn gevlucht voor de burgeroorlog in Irak en die vervolgd werden door Irakese medeburgers met een soennitisch geloof. Als de Irakese regering (weer) in staat is om haar burgers tegen elkaar te beschermen kunnen alle Irakese vluchtelingen (zowel sjiitische als jezidische Irakezen) naar hun land terugkeren. Dat de Irakese jezidis (ook als groep) onder die burgeroorlog hebben geleden is evident; dát is tenslotte ook de reden geweest dat zij hier als vluchteling zijn geaccepteerd. Maar dat leed kan uiteraard geen reden zijn voor een permanente verblijfsstatus. Overigens zou Nederland daarmee ook impliciet meewerken aan de door de soennitische Irakezen beoogde etnische zuivering van Irak van andere geloven en daarmee aan de stichting van een zuiver soennitische Islamitische Staat.

Gerrit van Dijk

Onverwijld opnemen. Lever de slachtoffers van de tirannieke islamitische moordenaars bende niet uit aan andere barbaren.

Tidak Kelihatan

Eerlijk gezegd: ik begrijp helemaal niet waarom we mensen nog een permanente verblijfsvergunning geven. We hebben al zo veel vluchtelingen en immigranten opgenomen (en niet echt met gevolgen voordelig voor ons) en zo ontzettend veel geld uitgegeven. We zijn een klein land waar het vreselijk vol is. Op een gegeven moment gaat het niet meer, lijkt me. Hebben we onze plicht nòg niet gedaan?

Peter Laman

Natuurlijk, net als christenen uit die landen. Zij zijn de slachtoffers van de jihad. Natuurlijk wel de jihadi’s terugsturen, anders zijn de slachtoffers nog niet veilig (en wij ook niet).

Annette Schols

Dit is nu juist DE groep die ze wel hier zouden moeten laten. Een ongelooflijke schande als ze deze mensen terugsturen naar, voor hun, een hel. Als er mensen zouden moeten worden teruggestuurd zijn er velen die zich daar prima zouden kunnen settelen. Ik denk dat de jezidi’s werkelijke vluchtelingen zijn en niet de migranten die hier niets anders doen dan hun eigen normen en waarden willen behouden en zich absoluut niet aan onze westerse cultuur willen aanpassen. Maar ja, het is net als met de vervolgde christenen in het Midden Oosten. Die worden ook gruwelijk in de steek gelaten. Wat zou hier toch achter zitten? (ik heb wel een aardig idee, maar dat ga ik hier maar niet neerschrijven).

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.