‘Jezidi’s moeten Nederlandse verblijfsvergunning krijgen’

29 april 2019Leestijd: 2 minuten
Vrouwen, voormalige gevangenen van IS, in kamp Khanke in Noord-Irak

De ChristenUnie, de PvdA en GroenLinks willen opheldering van staatssecretaris Mark Harbers (VVD) over het beleid voor jezidi’s. Zaterdag meldde Trouw dat Nederland jezidi’s terugstuurt naar tentenkampen in Noord-Irak.

Jezidi’s zijn een kleine, etnische minderheid met een eigen geloof. Toen IS in 2014 grote delen van Irak veroverde, werd ook de noordwestelijke regio Sinjar, waar de jezidi’s wonen, onder de voet gelopen. Duizenden mensen werden gedood of gevangen genomen. Circa zevenduizend vrouwen en meisjes werden tot seksuele slavernij gedwongen.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR laat weten dat het niet verantwoord is om hen terug te sturen. Stichting Vluchteling is ontzet over het nieuws.

Meer achtergrond bij dit verhaal: Jezidi’s, alleen veilig in het Westen

‘Als vluchtelingenorganisaties zeggen dat het te onveilig is en er geen vestigingsalternatief is, moet Nederland het niet doen,’ zegt Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. ‘Bovendien heeft juist deze groep enorm geleden onder de gruwelijkheden van de terreurgroep IS. Ze zijn alles kwijt en vaak getraumatiseerd. Hun moet recht worden aangedaan.’

‘Duitsland haalt vrouwen uit de kampen naar Duitsland om ze daar tot rust te laten komen en te behandelen voor hun trauma’s,’ zegt Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling tegen de NOS. ‘Dat zou Nederland moeten doen in plaats van terugsturen.’

Wat vindt u? Moeten de jezidi’s terug nu Islamitische Staat is verslagen? Of moet Nederland deze groep, die zo hard is getroffen is, in bescherming nemen? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.