‘Zolang we in Saudi-Arabië baggeren, kunnen we er ook optreden’

30 januari 2019Leestijd: 3 minuten
Tiësto, foto: ANP

Op sociale media is veel kritiek ontstaan op de Nederlandse muziekartiest Tiësto, die afgelopen weekeinde een optreden in Saudi-Arabië aankondigde. Het is de bedoeling dat de dj, die eigenlijk Tijs Verwest heet, donderdag optreedt in de King Abdullah Economic City nabij Djedda, een economisch belangrijke stad in het land. Wij vroegen u: moet hij gaan of niet? Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Bastiaan van der Bij

Mijn mening: Gaan Tiësto. Groot gelijk pak maar zoveel mogelijk poen. Die selectieve verontwaardiging van Amnesty I.? Hoeveel steekt die hotemetoot van die club niet jaarlijks in zijn zak? Denken ze nu echt, dat het optreden van die DJ een impact op de wereldopinie zal hebben? Hebben in het verleden niet diverse NL’se voetbaltrainers, daar ook even een riant aantal dollars meegepakt? Ik geloof niet, dat zij met grote gewetens problemen terugkwamen Wij kunnen, beschamend genoeg, in NL zelf niet ons huishouden in orde brengen en dan d.m.v. die gesubsidieerde club het bekende vermanende vingertje opsteken. Huichelaars en kleine zielen.

T.K. Krijgsman

Laat hij dat lekker zelf bepalen en niet de gedachten politie van links. Overigens ga ik zelf niet naar islamitische landen want ik moet niets van hun denkbeelden hebben Maar dat maak ik zelf uit en niet Amnesty Int !

Kim Noorder

Zodra Amnesty de sharia-‘recht’banken in Engeland, de vrouwenbesnijdenis-vakanties, de informele hoofddoekddwang, islamitische wijkpatrouilles, de uitspraken van conservatieve geestelijken en het jánkende antisemitisme buiten de Arabische wereld ter discussie of heel veel luider ter discussie stelt, heeft het iets te melden.

J.A. van Ketwich Verschuur

Zolang we in Saoedi Arabië baggeren en bouwen kunnen we er ook optreden. Pas als de Nederlandse regering een embargo stelt op zakendoen met Saoedi Arabië moet hij zijn optraden afzeggen. En aangezien de Nederlandse regering dat nooit zal doen (olieboycotje meneer Rutte?) kan hij rustig optreden.

Michel Versteeg

Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat niemand kan worden gedwongen om een bepaalde mening te hebben en/of deze mening te uiten. Een artiest kan dus ook niet worden gedwongen om ergens stelling tegen te nemen. Maar een artiest die zijn bekendheid gebruikt om bepaalde standpunten in te nemen of te onderschrijven, loopt wel het risico dat men van hem eist om de daad bij het woord te voegen. Mariah Carey en Tiësto vallen niet onder die categorie. Overigens: mensen die anderen onder druk zetten om bepaalde zaken te doen of te laten zijn geen haar beter dan degenen die zij willen bestrijden.

Frederik Geubel

Tiësto zoekt het maar uit, hij mag er voor mijn part ook blijven. Misschien lukt dat ook nog als hij in de trance van zijn eigen grootsheid, een ongepaste opmerking maakt. Het zal wel lastig worden voor de aanwezige vrouwen hem hun lange onderbroek toe te werpen vanwege de boerka. Ik hoop wel dat er XTC te verkrijgen is, anders is het feest al na een half uur uitgedoofd. Misschien een tip voor Tiësto.

Louis van Poppel

Juist vanwege de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië is het naar mijn mening een uitgelezen kans, dat Tiësto daar zijn geluid laat horen. Het zal de toehoorders enthousiast maken om een stap terug te treden ten opzichte van het regime.

Marc van der Meulen

Indien DJ Tiësto zijn optreden in SA moet annuleren, dan moet elk Nederlands bedrijf en ook de overheid zelf breken met SA, dus geen zaken meer doen en geen verdragen meer met hen sluiten.
Doet onze overheid (met de regering voorop) dit niet, en doet ons bedrijfsleven dat niet? Dan hoeft Tiësto dit ook helemaal niet te doen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.