‘Dj Tiësto moet optreden in Saudi-Arabië annuleren’

29 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Dj Tiësto. Foto: ANP.

Op sociale media is veel kritiek ontstaan op de Nederlandse muziekartiest Tiësto, die afgelopen weekeinde een optreden in Saudi-Arabië aankondigde. Het is de bedoeling dat de dj, die eigenlijk Tijs Verwest heet, donderdag optreedt in de King Abdullah Economic City nabij Djedda, een economisch belangrijke stad in het land.

Vooral mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet blij met de keuze van Tiësto om in Saudi-Arabië op te treden. ‘Lekker hoor Tiësto optreden in Saudi-Arabië. Alsof er niets aan de hand is,’ schreef woordvoerder Emile Affolter van de non-gouvernementele organisatie zondag op Twitter. ‘Je laten lenen voor de Saudische PR van de Kroonprins terwijl vrouwenrechtenactivisten worden gemarteld. Topper.’ Hij liet ook tegenover nu.nl weten dat de dj zich ‘laat gebruiken voor de pr-machine’ van kroonprins Mohamed Bin Salman, die zou veinzen dat het land progressief is.

Zangeres Mariah Carey treedt ook op in Saudi-Arabië, oproep tot boycot

Lees dit coververhaal terug: De twee gezichten van kroonprins Bin Salmanelsevier Weekblad editie 42 2018 cover

Op de officiële aankondiging van het concert is te zien dat naast de Nederlandse dj ook de Amerikaanse zangeres Mariah Carey in Saudi-Arabië optreedt. Ook zij krijgt veel kritiek. Vanwege de gebrekkige staat van de vrouwenrechten en de harde repressie van critici van Bin Salman zou ze niet naar Saudi-Arabië moeten afreizen, vinden activisten. Op Twitter delen veel gebruikers via de hashtag #BoycottSaudi berichten waarin ze Carey en Tiësto oproepen hun optreden af te blazen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat vindt u? Is de kritiek terecht en moeten Tiësto en Mariah Carey stelling nemen tegen het Saudische regime door hun optreden te annuleren? Of hoeven artiesten zich niets aan te trekken van de mensenrechtensituatie in een land waar ze optreden? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.