‘Spreiding immigranten nodig om grote steden leefbaar te houden …’

02 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Drukte in de binnenstad van het Amsterdam. Foto: ANP.

De Nederlandse bevolking is het afgelopen jaar weer gegroeid, nu met ongeveer 100.000 mensen. De vier grote steden – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht – kregen er elk duizenden inwoners bij. Behalve in de laatstgenoemde stad was immigratie daarvan de belangrijkste oorzaak, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Amsterdam was de bevolkingsgroei het sterkst: ten opzichte van het jaar ervoor kwamen er in 2018 bijna 10.000 personen bij. Het buitenlands migratiesaldo, het aantal immigranten vanuit andere landen, was er ruim 15.000, terwijl de natuurlijke aanwas (geboren baby’s) uitkomt op bijna 5.000. Ruim 10.000 mensen vertrokken naar andere gemeenten in Nederland, waardoor de totale bevolkingsgroei in de hoofdstad bijna 10.000 is.

Grootste steden groeien vooral door immigratie

In Rotterdam, Den Haag en Utrecht was de groei kleiner, maar met respectievelijk 6.000, 5.500 en 5.000 personen nog altijd aanzienlijk. Beide Zuid-Hollandse steden groeiden vooral door immigratie, terwijl Utrecht in de eerste plaats voller werd door natuurlijke aanwas. Terwijl de Randstad en de omliggende plaatsen groeiden, krompen vooral veel gemeenten in Friesland, Groningen, Gelderland en Zuid-Limburg (zie onderstaande kaart).

Wilt u weten hoe de bevolkingsgroei was in uw gemeente? Zoek dan op uw gemeente in de onderstaande interactieve kaart:

De aanhoudende bevolkingsgroei in de toch al volle grote steden kan negatieve gevolgen hebben voor de huizenmarkt en de sociale cohesie. Ook kan segregatie ontstaan als te veel immigranten met dezelfde achtergrond bij elkaar in de buurt gaan wonen.

Wat vindt u? Is het gezien de bevolkingsgroei noodzakelijk om de grote steden te ontzien en immigranten over Nederland te spreiden? Of hoort die drukte nu eenmaal bij een grote stad, en moeten nieuwkomers worden vrijgelaten in de keuze van hun woonplaats? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.