‘Kunst van koningshuis hoort thuis in Nederland’

09 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Koningin Maxima en koning Willem-Alexander. Foto: ANP.

Deze maand gaan in Londen en New York in totaal 25 kunstwerken onder de hamer die eigendom zijn van de koninklijke familie. Bij het veilinghuis Sotheby’s worden dertien tekeningen en twaalf kavels met vooral porselein geveild, met een verwachte opbrengst van ongeveer 3 miljoen euro. Er is veel kritiek op het besluit om de werken te veilen, ook omdat de kans groot is dat die dan in het buitenland belanden.

‘Misschien zijn er wel Nederlandse musea geïnteresseerd om deze bijzondere stukken te kopen,’ schrijft D66-Kamerlid Salima Belhaj in schriftelijke vragen aan premier Mark Rutte (VVD). ‘Dan heeft de Nederlandse bevolking er ook nog plezier van.’ Volgens haar moet de premier ‘een appèl doen’ op de koninklijke familie, vooral om te voorkomen dat een tekening van de wereldberoemde Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) op de veiling belandt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Sjarel Ex, directeur van het Boijmans van Beuningen, zou Rubens’ voorstudie maar wat graag toevoegen aan de grote Rubens-collectie die het Rotterdamse museum in huis heeft. Ex zegt tegen het AD dat hij teleurgesteld is dat het koningshuis hem niet heeft geraadpleegd. ‘Er is op geen enkele manier overleg geweest, dit is niet bepaald de koninklijke weg.’ Ook de Vereniging Rembrandt, die strijdt voor behoud van het cultuurbezit in Nederland, vindt dat de werken in Nederland thuishoren.

Kunsthistoricus: kunstwerken aangekocht met geld uit staatskas

Een prominente (anonieme) kunsthistoricus meent bovendien dat de kunstwerken niet als privé-eigendom vallen te beschouwen, aangezien koning Willem II en zijn echtgenote Anna Paulowna de collectie hebben aangekocht met geld uit de Nederlandse staatskas. Daarom zouden de Oranjes moreel verplicht zijn de kunst eerst aan Nederlandse musea aan te bieden, ondanks dat die niet de miljoenen kunnen neertellen die buitenlandse kunstkopers wel te besteden hebben.

Wat vindt u? Hoort de kunst van de koninklijke familie inderdaad thuis in Nederland, of hebben de Oranjes het goed recht om die in het buitenland te veilen zodat ze er zoveel mogelijk geld voor krijgen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.